FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednički kandidati Stjepan Mesić i Jadranka Kosor ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora, pa će se 16. siječnja natjecati za novog hrvatskog predsjednika s petogodišnjim mandatom. Stjepan Mesić, kojeg podupire osam oporbenih parlamentarnih stranaka, osvojio je 48,92 posto glasova, a predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor 20,31 posto. Oni su među 13 kandidata osvojili najviše glasova, ali ne i 50 posto plus jedan glas potreban za pobjedu u prvom krugu. Iznenađenje predsjedničkih izbora je nezavisni kandidat Boris Mikšić koji je osvojio 17,78 posto glasova. Niti jedan od ostalih 10 kandidata nije dobio ni tri posto glasova. Na predsjedničke izbore, četvrte po redu od samostalnosti Hrvatske, izišlo je 50,65 posto birača.

ZAGREB - Tvrtka T-Hrvatski telekom dužna je u roku 60 dana ponuditi nove tarifne pakete s obračunskom jedinicom od jedne sekunde za razgovore, prema novom pravilniku koji je s početkom godine stupio na snagu. Korisnici fiksne telefonije tako bi najkasnije do kraja veljače mogli birati nove tarifne pakete s tom obračunskom jedinicom, za razliku od do sada kada je u svim paketima obračunska jedinica bila jedna minuta. Tako se, primjerice, više ne bi naplaćivao razgovor od 61 sekunde kao da je trajao dvije minute.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ priopćio je danas kako je do sada za pomoć od tsunamija stradalu stanovništvu Bengalskog zaljeva prikupljeno gotovo 524 tisuće kuna. Putem donatorskog telefona 060 888 201 prikupljeno je 216.639 kuna, a doznakama na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa oko 307.232 kune.

ZAGREB - Hrvatska u 2005. ulazi s mini poreznom reformom - novim zakonima o porezu na dohodak i porezu na dobit, s ukinutim oporezivanjem dividende, čime se želi dodatno privući strane investitore te osnovanom Financijskom policijom i mjerama za suzbijanje sive ekonomije. Zakonom o porezu na dohodak neoporezivi se dio dohotka povećava za sto kuna - s 1.500 na 1.600 kuna, što znači da bi građanima trebalo ostati više novaca u džepu. Više se neće oporezivati obiteljske mirovine koje ostvaruju članovi obitelji poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja, te novčane nagrade za osvojenu olimpijske i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima. Porezne olakšice za, primjerice, zdravstvo, životno osiguranje, stambene kredite, kumulirat će se na ukupno 12 tisuća kuna godišnje.

ZAGREB - Hrvatska je na inozemna tržišta u prvih jedanaest mjeseci 2004. godine izvezla roba u vrijednosti nešto manjoj od 44 milijardi kuna ili 7,25 milijardi američkih dolara, dok je vrijednost uvoza bila više nego dvostruko veća i iznosila je 91,19 milijardi kuna ili više od 15,02 milijarde dolara, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je niskih 48,2 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio 47,2 milijarde kuna, odnosno više od 7,77 milijardi USD.

ZAGREB - Oko 1.300 ovlaštenih mjenjača u Hrvatskoj, s približno 2.500 mjenjačkih mjesta, s prvim će radnim danom iduće godine, 3. siječnja u poslovanju morati koristiti neki od certificiranih zaštićenih računalnih programa. Certifikate za programska rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače do sada je dobilo 25 pravnih osoba ili obrta, posljednji su podatci Hrvatske narodne banke. Obveza korištenja certificiranih zaštićenih računalnih programa propisana je Zakonom o deviznom poslovanju. Nepoštivanje te zakonske odredbe povlači za sobom novčane kazne, od 50 do 500 tisuća kuna za pravnu ili fizičku osobu, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 10 do 50 tisuća kuna.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks poslao je u ime svih zastupnika i u svoje osobno ime brzojav sućuti obitelji preminuloga hrvatskog slikara Ede Murtića, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. "Edo Murtić ostat će zapamćen po svom originalnom stilu kojim je hrvatsko slikarstvo ravnopravno uveo u struje modernog likovnog izričaja rušeći granice uvriježenog, čime je zasluženo stekao međunarodni ugled i slavu", kaže se među ostalim u brzojavu sućuti predsjednika Hrvatskog sabora.

ZAGREB - Iz najvećeg, zagrebačkog, poštanskog središta Hrvatske pošte u prosincu 2004. u Hrvatsku i svijet ukupno je otpremljeno 20 milijuna tzv. običnih pismovnih pošiljaka, među koje ulaze i čestitke, što je u odnosu na isti mjesec 2003. porast od 11 posto, doznaje se iz Hrvatske pošte. Od ukupnog broja poslanih pismovnih pošiljki u prosincu 2004. putem Hrvatske pošte 2,8 milijuna otpremljeno je u inozemstvo. Istodobno, nešto je više tih pošiljki, oko 3 milijuna, prispjelo iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙