FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putem Hrvatske pošte u prosincu poslano 20 milijuna pismovih pošiljaka

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Iz najvećeg, zagrebačkog, poštanskogsredišta Hrvatske pošte u prosincu 2004. u Hrvatsku i svijet ukupno jeotpremljeno 20 milijuna tzv. običnih pismovnih pošiljaka, među kojeulaze i čestitke, što je u odnosu na isti mjesec 2003. porast od 11posto, doznaje se iz Hrvatske pošte.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Iz najvećeg, zagrebačkog, poštanskog središta Hrvatske pošte u prosincu 2004. u Hrvatsku i svijet ukupno je otpremljeno 20 milijuna tzv. običnih pismovnih pošiljaka, među koje ulaze i čestitke, što je u odnosu na isti mjesec 2003. porast od 11 posto, doznaje se iz Hrvatske pošte.

Od ukupnog broja poslanih pismovnih pošiljki u prosincu 2004. putem Hrvatske pošte 2,8 milijuna otpremljeno je u inozemstvo. Istodobno, nešto je više tih pošiljki, oko 3 milijuna, prispjelo iz inozemstva.

Za cijelu Hrvatsku pak podaci o ukupnom prometu običnih pisama, kako napominje voditeljica odnosa s javnošću Hrvatske pošte Stela Prislan Fujs, bit će poznati oko sredine siječnja ove godine.

Dodaje i da se čestitke putem Hrvatske pošte u zadnjih nekoliko godina najčešće šalju kao obično pismo, sa kovertom, te da se zbog toga njihov broj procjenjuje u toj kategoriji pismovnih pošiljaka odnosno ne iskazuju se zasebno.

Čestitke koje građani šalju bez koverte u Hrvatskoj se pošti, kaže Prislan Fujs, obrađuju u kategoriji dopisnica, ali kako u tu kategoriju ulaze i razni nagradni letci, narudžbenice i štošta drugo, ni taj se podatak ne iskazuje zasebno. Pritom dodaje da je takvih čestitaka, bez koverte, sve manje u njihovom prometu.

S obzirom na cijene Prislan Fujs navodi da je prosječna poštarina obične pismovne pošiljke u prosincu za unutarnji (hrvatski) promet bila 2,30 kuna, dok je ta cijena za međunarodni promet 7,20 kuna. Posebno napominje da su te cijene Hrvatske pošte nisu mijenjale od 1999. godine, od kada je na snazi i sada važeći cjenik.

Središta za razradu i razvrstavanje pismovnih i drugih pošiljaka Hrvatska pošte ustrojena su prema županijama, tako da ih je u Hrvatskoj 20-ak, no Prislan Fujs dodaje da dosta pošiljki na dodatnu razradu dolazi u zagrebačko središte koje je najveće i najbolje tehnički opremljeno.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙