FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedna najava događaja - svijet - od 3. do 9. siječnja

ZAGREB, 2. siječnja 2005. (Hina) - Izbor važnijih događaja iz svijetaza tjedan od 3. do 9. siječnja.
ZAGREB, 2. siječnja 2005. (Hina) - Izbor važnijih događaja iz svijeta za tjedan od 3. do 9. siječnja.

PONEDJELJAK, 3. siječnja

---------------------------------

ANKARA - Posjet zamjenika američkog državnog tajnika Richarda Armitagea i pomoćnika državnog tajnika za Bliski istok Nicholasa Burnsa koji će s turskim dužnosnicima razgovarati o situaciji u Iraku prije općih izbora. Armitage će se u ponedjeljak sastati s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gullom, predsjednikom turskog parlamenta Bulentom Arincom i zapovjednikom oružanih turskih snaga generalom Hilmijem Ozkokom. Armitage i Burns bi trebali nakon Turske posjetiti Irak i Jordan.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush obraća se novoizabranim članovima Kongresa.

COLOMBO - Europski povjerenik za humanitarnu pomoć Louis Michel nastavlja boravka na Šri Lanci, gdje je stigao u subotu. Michel će na Šri Lanci, gdje ostaje do 4. siječnja, posjetiti najviše pogođena područja i sastati se s predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa, UNICEF-a i Svjetskog programa za hranu te predstavnicima nacionalne i lokalne vlasti.

AZIJA - Izaslanstvo američkog predsjednika pod vodstvom njegovog brata, guvernera Floride, Jeba Busha i državnog tajnika Colina Powella, od nedjelje boravi na području južne Azije pogođene prije tjedan tsunamijem kako bi procijenili potrebe za daljnjom američkom pomoći.

Izaslanstvo stručnjaka trebalo bi se susresti s regionalnim čelnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija kako bi procijenilo koju dodatnu pomoć mogu osigurati Sjedinjene Države.

UTORAK, 4. siječnja

--------------------------

WASHINGTON - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana posjetit će Washington gdje će razgovarati s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, savjetnicom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice. Solana će sa svojim sugovornicima razgovarati o zajedničkim političkim ciljevima EU-a i SAD-a te o strategiji na međunarodnom polju.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel u utorak će otputovati u radni posjet Ukrajini kao predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Slovenija je predsjedanje OESS-om preuzela od Bugarske koja je tu dužnost obnašala prošle godine.

SRIJEDA, 5. siječnja

----------------------------

DŽAKARTA - Europski povjerenik za humanitarnu pomoć Louis Michel posjetit će tsunamijem razorenu indonezijsku pokrajinu Aceh i tamo će se sastati s izvršnom direktoricom UNICEF-a Carol Bellamy, nakon čega će otputovati za Džakartu gdje će 6. siječnja sudjelovati na međunarodnom summitu o tsunamiju.

DEN HAAG - Nizozemska, koja je do 31. prosinca prošle godine predsjedala EU-om, pozvala je sve zemlje Unije da s tri minute šutnje širom odaju počast žrtvama azijskog tsunamija u kojem je, prema posljednjim podacima, poginulo više od 130.000 osoba.

ČETVRTAK, 6. siječnja

-----------------------------

ZAGREB - Prvi Civilni tim RH odlazi u mirovnu misiju NATO/ISAF u Afganistan, a čine ga diplomat Dražen Hrastić i policijski inspektori Dario Dudas i Ivan Odeljan. Njihova će misija trajati šest mjeseci, a obavljat će je u sjeveroistočnoj pokrajini Budakshan gdje će se pridružiti Pokrajinskom timu za obnovu kojeg vodi Savezna Republika Njemačka. Misija je savjetodavna a cilj joj je pomoć u uspostavi lokalnih institucija i širenje središnje vlasti.

DŽAKARTA - Indonezija organizira međunarodni summit o tsunamiju radi prikupljanja pomoći za zemlje pogođene katastrofom.

Indonezijski ministar vanjskih poslova Hassan Wirajuda rekao je da će na summit biti pozvani šefovi država pogođenih tsunamijem ili njihovi predstavnici kao i veliki donatori i međunarodne organizacije.

Indonezija se nada da će na summitu sudjelovati deset zemalja članica ASEAN-a, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Šri Lanka, Australija, Novi Zeland i SAD. Bit će pozvani i predstavnici UN-a, Svjetske banke, Svjetske zdravstvene organizacije, Azijske banke za razvoj i Europske unije.

LUXEMBOURG - Sastanak predsjednika Europskog parlamenta Josepa Borrella i luksemburškog premijera, čija zemlja predsjeda EU-om Jeana Claudea Junckera.

AMAN - Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja koje graniče s Irakom na kojem će se razgovarati o regionalnom konsenzusu i potrebi da se u Iraku podrži politički proces potreban radi stabilizacije zemlje.

PETAK, 7. siječnja

-----------------------

NAIROBI - Sudanska vlada i pobunjenička skupina Sudanski narodni pokret oslobođenja (SPLM) potpisat će mirovni sporazum kojim će se okončati 21-godišnji građanski rat na jugu zemlje.

SVIJET - Pravoslavni Božić

SUBOTA, 8. siječnja

------------------------

NEDJELJA, 9. siječnja

---------------------------

RAMALAH, Zapadna obala - Palestinski predsjednički izbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙