FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plavi vlak ponovno vozi

BEOGRAD, 31. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Luksuzni vlak, nekadrezerviran samo za Josipa Broza Tita, krenuo je u petak u turističkuvožnju u povodu dočeka Nove godine za stotinjak putnika željnihnostalgičnog putovanja.

"Plavi vlak" je prvi put nakon 24 godine krenuo sa željezničke postaje u Beogradu u smjeru odmarališta Vrnjačka Banja u središnjem dijelu zemlje.

Maskiran u Tita glumac Srđan Jovadanović u vlaku je od skupine djece, odjevene u tradicionalne nošnje, primao crvene ruže i karanfile.

Plavi je vlak dva puta korišten nakon smrti komunističkog predsjednika Jugoslavije, svaki put za vožnju stranih dužnosnika u posjetu Srbiji.

U vrijeme proizvodnje vlak se smatralo jednim od najluksuznijih u svijetu i sada ima svoju izvornu dekoraciju. Za novogodišnje putovanje kupei su ukrašeni slikama poznatih slikara, skupocjenim tepisima i svjetiljkama iz razdoblja art decoa.

Tijekom 40-godišnje vladavine Tito je tim vlakom prešao 600.000 kilometara i u njemu primio 60 svjetskih čelnika među kojima Jasera Arafata, sovjetskog predsjednika Leonida Brežnjeva i indijskog premijera Jawaharlala Nehrua.

Kada je Tito umro 1980. godine, vlak je prevozio njegov lijes kroz cijelu Jugoslaviju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙