FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKOM KRUHU U FRANCUSKOJ PRIJETI NESTANAK

PARIZ, 19. listopada (Hina/AFP) - Smatran remek-djelom gastronomije u Francuskoj, u čitavom svijetu zaštitnim prehrambenim proizvodom gospodina Duponta (tipično francusko prezime), francuskom kruhu 'baguette' prijeti nestanak.
PARIZ, 19. listopada (Hina/AFP) - Smatran remek-djelom gastronomije u Francuskoj, u čitavom svijetu zaštitnim prehrambenim proizvodom gospodina Duponta (tipično francusko prezime), francuskom kruhu 'baguette' prijeti nestanak. #L# Na zidnim plakatima i u reklamnim spotovima na televiziji Francuzima se proriče tjeskobna budućnost kako bi se trgnuli na nacionalnoj razini: "kruha neće biti ako se ne jede". Okupljeni u "krušni kolektiv", četiri stotine mlinara udružilo se i unazad tri tjedna pokrenulo reklamnu kamapanju u vrijednosti 30 milijuna franaka (6 milijuna dolara), koju podržavaju javne institucije. Francuzi danas troše samo 165 grama kruha dnevno, dakle ni malu 'baguette', pet puta manje nego početkom stoljeća. Mlada generacija još manje mari za tradiciju - svako drugo dijete nikada ne jede kruh. Francuska vlada koja se nije mogla oglušiti na najnovija zbivanja najavila je "nacionalni dan kruha" svakog 16. svibnja, na dan Svetog Honorea, zaštitnika pekara i slastičara. No taj poziv u pomoć, piše časopis "L'evenement du Jeudi", bolje bi se čuo kad bi pekari pokazali malo samokritike. "Da im kruh valja, posebice 'baguette' koja predstavlja 80 posto proizvodnje, ne bi nam morali prijetiti njegovim nestankom". Četiri stotine tisuća tona kruha baca se svake godine u Francuskoj a to rasipanje ukazuje kako na jadnog proizvođača tako i na lošeg potrošača. Industrijski kruh - 16 posto od 3,6 milijuna tona kruha koliko se godišnje proda - jestiv je u najboljem slučaju pola dana. U pokušaju poboljšanja situacije, neki pekari su proširili svoju proizvodnju ili nanovo počeli s proizvodnjom tradicionalnog kruha. Ali cijene takvog "kruha na starinski način" zvanih "miche", "boule", "ficelle" ili pak "batard" visoke su, previsoke. Ako je vjerovati pekaru-spisatelju Philippeu Vironu, autoru knjige "Vive la Baguette" (Živjela 'baguette'), u izdanju Epi gourmand, kriteriji za dobru 'baguette' od 300 grama, međutim, potpuno su jasni. "Mora biti zlaćane boje odozgo, smeđe odozdo. Korica je hrskava. Mora odzvanjati kao bubanj. Okus lagano podsjeća na karameliziran lješnjak". (Hina) bnš bnš 191130 MET oct 95

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙