FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANSKI UGOSTITELJ U CENTRU FRANCUSKE GASTRONOMIJE

LYON, 19. travnja (Hina/AFP) - Fish and chips, Lancashire hot pot i scones na meniju restauranta u francuskom gradu Lyonu! Tom Higgins priznaje kako je vjerojatno bio "pomalo udaren" kad se prije deset godina odlučio ponuditi britanske kulinarske specijalitete u gradu koji nosi laskavu titulu središta francuske gastronomije.
LYON, 19. travnja (Hina/AFP) - Fish and chips, Lancashire hot pot i scones na meniju restauranta u francuskom gradu Lyonu! Tom Higgins priznaje kako je vjerojatno bio "pomalo udaren" kad se prije deset godina odlučio ponuditi britanske kulinarske specijalitete u gradu koji nosi laskavu titulu središta francuske gastronomije. #L# "Tada nisam znao koliko Francuzi preziru englesku kuhinju", priča Higgins. "Nisam znao niti da već ima puno previše restauranta u Lyonu". Njegov lokal, smješten u Croix-Rousse, povijesnoj četvrti grada koji već ima oko 1.200 restauranta, raspolaže sa 70 mjesta. Jedini britanski restaurant u Lyonu vrti se, kako kada, oko stotinjak obroka tjedno, s godišnjim brutto-prometom od milijun franaka (200.000 dolara), a zapošljava jednu osobu na puno radno vrijeme. Iako posao ne ide onako blistavo kako bi on želio, Higgins (41) je ponosan na svoj "mali restaurant" u a priori ne baš ugodnom okruženju. Čini se da i njega pomalo čudi da još uvijek radi nakon deset godina dok takva vrsta lokala "neprestano mijenja vlasnika". Tim više što je taj sin diplomata, s diplomom iz engleske književnosti i jezika sa škotskog i sveučilišta u Ženevi, koji je želio postati pisac, znao vrlo malo o zanimanjima vezanim uz hranu kad je prolazio Lyonom na odmoru 1986. godine. U pratnji supruge, liječnice, pokleknuo je pred šarmom "tog prekrasnog mjesta". "Možda je to bila potpuna glupost, ali želio sam restaurant", kaže on. Naglo napušta Ženevu gdje je četiri godine radio kao prevoditelj i tumač za UN, kako bi služio turkey pies, meat loaves i "najbolji losos u Lyonu, uvezen iz Škotske". Priznaje da je dobar dio gostiju, većinom Francuza, ponekad u skupinama iz jezičnih škola, motiviran "znatiželjom". Higginsov je cilj ponuditi im simpatičan ugođaj i jela napravljena isključivo od svježih proizvoda, kako bi zaboravili na "užas engleskog puddinga" i drugih "ne tako lijepih uspomena iz britanske kuhinje". No, objašnjava on, "ljudi dovode u pitanje engleski karakter moje kuhinje. Prema kartezijanskoj logici, gosti pomisle: engleska kuhinja je loša, ova 'klopa' nije loša, dakle nije engleska". Tradicionalni engleski deserti - apple crumble ili lemon pie nalaze se na njegovom meniju dok se "pravi engleski brunch" (obilati kasni zajutrak), "pokretač restauranta", nudi nedjeljom. Higgins je s jelovnika morao, zbog ludih krava, povući jedno od svojih specijaliteta - "Angus beef", govedinu uvezenu iz Škotske za koju tvrdi da je najbolja na svijetu. Higgins priznaje da su se, tijekom godina, "francuski elementi kriomice uvukli" u njegov način pripreme, posebice u vještinu pripreme povrća. (Hina) bnš bnš 190728 MET apr 96

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙