LYON, 19. travnja (Hina/AFP) - Fish and chips, Lancashire hot pot i scones na meniju restauranta u francuskom gradu Lyonu! Tom Higgins priznaje kako je vjerojatno bio "pomalo udaren" kad se prije deset godina odlučio ponuditi
britanske kulinarske specijalitete u gradu koji nosi laskavu titulu središta francuske gastronomije.
LYON, 19. travnja (Hina/AFP) - Fish and chips, Lancashire hot pot i
scones na meniju restauranta u francuskom gradu Lyonu! Tom Higgins
priznaje kako je vjerojatno bio "pomalo udaren" kad se prije deset
godina odlučio ponuditi britanske kulinarske specijalitete u gradu
koji nosi laskavu titulu središta francuske gastronomije. #L#
"Tada nisam znao koliko Francuzi preziru englesku kuhinju", priča
Higgins. "Nisam znao niti da već ima puno previše restauranta u
Lyonu".
Njegov lokal, smješten u Croix-Rousse, povijesnoj četvrti grada koji
već ima oko 1.200 restauranta, raspolaže sa 70 mjesta. Jedini
britanski restaurant u Lyonu vrti se, kako kada, oko stotinjak obroka
tjedno, s godišnjim brutto-prometom od milijun franaka (200.000
dolara), a zapošljava jednu osobu na puno radno vrijeme.
Iako posao ne ide onako blistavo kako bi on želio, Higgins (41) je
ponosan na svoj "mali restaurant" u a priori ne baš ugodnom okruženju.
Čini se da i njega pomalo čudi da još uvijek radi nakon deset godina
dok takva vrsta lokala "neprestano mijenja vlasnika".
Tim više što je taj sin diplomata, s diplomom iz engleske
književnosti i jezika sa škotskog i sveučilišta u Ženevi, koji je
želio postati pisac, znao vrlo malo o zanimanjima vezanim uz hranu kad
je prolazio Lyonom na odmoru 1986. godine. U pratnji supruge,
liječnice, pokleknuo je pred šarmom "tog prekrasnog mjesta".
"Možda je to bila potpuna glupost, ali želio sam restaurant", kaže
on. Naglo napušta Ženevu gdje je četiri godine radio kao prevoditelj i
tumač za UN, kako bi služio turkey pies, meat loaves i "najbolji losos
u Lyonu, uvezen iz Škotske".
Priznaje da je dobar dio gostiju, većinom Francuza, ponekad u
skupinama iz jezičnih škola, motiviran "znatiželjom". Higginsov je
cilj ponuditi im simpatičan ugođaj i jela napravljena isključivo od
svježih proizvoda, kako bi zaboravili na "užas engleskog puddinga" i
drugih "ne tako lijepih uspomena iz britanske kuhinje".
No, objašnjava on, "ljudi dovode u pitanje engleski karakter moje
kuhinje. Prema kartezijanskoj logici, gosti pomisle: engleska kuhinja
je loša, ova 'klopa' nije loša, dakle nije engleska".
Tradicionalni engleski deserti - apple crumble ili lemon pie nalaze
se na njegovom meniju dok se "pravi engleski brunch" (obilati kasni
zajutrak), "pokretač restauranta", nudi nedjeljom. Higgins je s
jelovnika morao, zbog ludih krava, povući jedno od svojih
specijaliteta - "Angus beef", govedinu uvezenu iz Škotske za koju
tvrdi da je najbolja na svijetu.
Higgins priznaje da su se, tijekom godina, "francuski elementi
kriomice uvukli" u njegov način pripreme, posebice u vještinu pripreme
povrća.
(Hina) bnš bnš
190728 MET apr 96