LONDON, 25. ožujka (Hina) - Veterinarski dužnosnici Europske unije u ponedjeljak su se sastali kako bi razmotrili mogućnost uvođenja mnogih mjera, od zabrane uvoza britanske govedine do masovnog klanja stoke, kako bi zaštitili
europske potrošače od bolesti nazvane "kravljim ludilom".
LONDON, 25. ožujka (Hina) - Veterinarski dužnosnici Europske unije u
ponedjeljak su se sastali kako bi razmotrili mogućnost uvođenja mnogih
mjera, od zabrane uvoza britanske govedine do masovnog klanja stoke,
kako bi zaštitili europske potrošače od bolesti nazvane "kravljim
ludilom". #L#
Prema AFP-u, do danas su 23 zemlje, od kojih većina europskih,
zabranile uvoz goveđeg mesa i živih goveda iz Velike Britanije.
Iako je prošlog tjedna većina zemalja EU-a zabranila uvoz britanske
govedine, odbor koji nadzire donošenje i provedbu trgovinskih i
agrikulturnih odredaba 15 zemalja članica EU-a ističe da se ta zabrana
mora ukinuti ako se uspiju pronaći odgovarajuće zaštitne mjere.
Prema agenciji AP, na sastanku održanom u ponedjeljak razmatrale su
se mnoge mogućnosti koje je u petak predložila skupina nezavisnih
veterinara i stručnjaka za javno zdravstvo iz različitih zemalja EU-a.
Oni su preporučili uvođenje boljih mjera opreza kako bi se smanjila
mogućnost prenošenja zaraze, ali i što hitnije razmatranje mogućnosti
klanja oko 4,5 milijuna grla britanske stoke.
Europske su vlade, zbog obveze prema svojim potrošačima, prisiljene
bojkotirati britanske goveđe proizvode.
Krajem prošlog tjedna najveća je udruga britanskih potrošača, prema
AP-u, objavila da je izbjegavanje konzumiranja britanske govedine
jedini način da se smanji opasnost od bolesti "kravljeg ludila",
istodobno upozoravajući da se još niti ne zna kolika je stvarna
opasnost.
Co-op, tvrtka koja posjeduje oko 3000 supermarketa u Britaniji
objavila je da razmatra mogućnost uvoza govedine, dok sve druge slične
ustanove i "fast-food" restauracije još uvijek pokušavaju uvjeriti
svoje mušterije da je njihovo meso zdravo.
Premijer John Major i drugi britanski dužnosnici, međutim, prihvaćaju
tvrdnju znanstvenika da je rizik za ljude vrlo mali, pa će stoga
nastaviti najnormalnije konzumirati govedinu.
No, takvo stajalište britanskoga političkog vrha nije spriječilo pad
cijena govedine na tržištu, kao ni izbacivanje hamburgera s jelovnika
u većini britanskih škola.
"Potrošači koji žele izbjeći opasnost od BSE-a (bovine spongiform
encephalopathy) nemaju drugog izbora do, jednostavno, izbaciti
govedinu i goveđe prerađevine iz svoje prehrane," objavila je udruga
potrošača, privatna udruga koju podupire milijun i sto tisuća
Britanaca.
Direktorica udruge Sheila McKechnie kaže da zasad nisu dostupne
nikakve znanstvene informacije na osnovi kojih bi se moglo sa
sigurnošću izračunati koliko je stanje zapravo opasno.
Profesor John Pattison, predsjedatelj vladine savjetodavne komisije o
bovine spongiliformnoj encefalopatiji, kaže da bi broj goveda
oboljelih od te bolesti (bolest BSE-a kod ljudi naziva se
Creutzfeldt-Jakobsonovom bolešću - CJD) mogao iznositi i nekoliko
desetaka tisuća, ali ističe da bi se istodobno moglo raditi i o samo
nekoliko pojedinačnih slučajeva.
Na pitanje misli li da bi se mogla dogoditi epidemija slična
epidemiji AIDS-a, odgovorio je da postoji i takva mogućnost.
McDonald's će svoje posjetitelje pokušati uvjeriti u ispravnost
svojih hamburgera putem letaka u kojima između ostalog tvrdi da se
kvaliteta njihovih hamburgera provjerava 40 puta prije nego uopće
stignu do samih restauracija.
Više od trećine, 30.000 britanskih škola već je zbog straha od zaraze
izbacilo hamburgere, pite od mesa i druge goveđe proizvode sa svojih
jelovnika.
(Hina) gt fs
251550 MET mar 96