LONDON, 25. studenoga (Hina/Reuters) - Francuski nosevi, više naviknuti na voćne mirise finih vina ili aromatičnih parfema, podučavani su da namirišu kemikalije koje uzrokuju zagađenje.
LONDON, 25. studenoga (Hina/Reuters) - Francuski nosevi, više
naviknuti na voćne mirise finih vina ili aromatičnih parfema,
podučavani su da namirišu kemikalije koje uzrokuju zagađenje. #L#
Sedamnaest osoba u francuskom selu Grand Couronne, blizu Rouena,
dobrovoljno se prijavilo za misiju kojoj je svrha točno utvrditi
kemikalije koje uzrokuju neugodan miris iz lokalne tvornice ulja
repičinog sjemena.
"Tijekom četiri mjeseca sedamnaestero dobrovoljaca bit će
podučavano kako razlikovati mirise 45 različitih molekula. Morat
će povezati miris kemikalije s mirisom koji dobro poznaju", stoji u
časopisu "New Scientist".
Stručnjaci iz IAP-a, biokemijske tvrtke specijalizirane za mirise,
podučavaju dobrovoljce od kojih će se tražiti da, udišući lokalni
zrak, svoju olfaktornu ekspertizu primijene dvaput dnevno u
razdoblju od siječnja do lipnja.
Saipol, koji posjeduje tvornicu, upotrijebit će i novu opremu za
uklanjanje mirisa.
"Svrha tog udruženog pothvata jest objektivno utvrditi intenzitet
i točni molekularni sastav tih mirisa", kazao je Alain Brinon,
Saipolov područni menadžer.
Ako projekt bude uspješan, postoje veliki izgledi da ga se
upotrijebi i za nadzor ostalih zagađenja, no većina lokalnih
mještana nije tako optimistična.
"Posljednji put kad su kazali da su poboljšali proces, miris se
pogoršao", kazao je jedan mještanin.
(Hina) car bnš
250152 MET nov 97