NEW YORK, 18. studenoga (Hina/Reuters) - Novost je izvrsna za one koji se bave ugostiteljskim poslom, sudeći prema najnovijemu "Zagat" istraživanju navika objedovanja Amerikanaca, jer ljudi jedu češće i troše više izvan kuće.
NEW YORK, 18. studenoga (Hina/Reuters) - Novost je izvrsna za one
koji se bave ugostiteljskim poslom, sudeći prema najnovijemu
"Zagat" istraživanju navika objedovanja Amerikanaca, jer ljudi
jedu češće i troše više izvan kuće. #L#
Ističući dobro financijsko stanje, jedan od autora istraživanja
Tim Zagat kazao je kako "se čini očitim da je gospodarska vitalnost
grada inspirativno djelovala na ljude."
Istraživanje "Zagat" zasnovano je na "izvješćima" koje je
podnijelo 17.000 Newyorčana koji su objedovali u gotovo 2000
restauracija u pet gradskih četvrti. Restauracije su ocjenjivane
prema hrani, uređenju lokala, usluzi i cijeni.
"Zagat" je ispitao i navike objedovanja u gradovima diljem zemlje
te u metropolama poput Londona i Pariza.
Nedavno objavljeni rezultati istraživanja pokazuju da je u odnosu
na prošlu godinu objedovanje u restauracijama poraslo za 6,3 posto
te da sada iznosi 3,4 obroka na tjedan, čime se New York smješta u
donju polovicu liste američkih gradova. Na vrhu liste su tri grada u
Teksasu: Houston, Dallas i Ft. Worth, gdje se svaki tjedan izvan
kuće pojede oko 4,5 obroka.
Nakon što su nekoliko godina cijene u restauracijama padale, sada
se prosječni račun za obrok (uključujući piće, porez i napojnicu)
povećao za 4,8 posto - na 30,69 dolara, čime je New York, što nikoga
ne iznenađuje, najskuplji grad u državi. No, on zaostaje za
Londonom, u kojemu je prosječna cijena obroka 42,84 dolara .
Prema rezultatima istraživanja, 60 posto obroka Newyorčana
pripremljeno je izvan kuće, a u ostalim američkim gradovima taj je
postotak između 45 i 55, što upozorava na činjenicu da objedovanje u
restauracijama ne jenjava.
(Hina) car bnš
180237 MET nov 97