FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TKO NE DRŽI DO ČEPA NE DRŽI NI DO VINA

ZAGREB, 7. studenoga (Hina) - Kaže se: Pijan kao čep! Posve logično - čep je stalno "u vinu". Dobro začepiti bocu plutom jedno je od umijeća koje mora svladati svaki podrumar, odnosno vinar koji drži do sebe, napominje u ogledu posvećenom čepovima mr. Ivan Medvid u Gospodarskom listu uoči Martinja.
ZAGREB, 7. studenoga (Hina) - Kaže se: Pijan kao čep! Posve logično - čep je stalno "u vinu". Dobro začepiti bocu plutom jedno je od umijeća koje mora svladati svaki podrumar, odnosno vinar koji drži do sebe, napominje u ogledu posvećenom čepovima mr. Ivan Medvid u Gospodarskom listu uoči Martinja. #L# Nije rijetkost da se ispitivanjem kakvoće vina i nakon najbolje berbe grođa, primjerne dorade vina i buteljiranja otkrije da je vino "pokvarena" mirisa i okusa, da je izgubilo bouqet. "Krivac" je čep loše kakvoće! Najbolji se čepovi izrađuju od najboljeg hrasta plutnjaka (Quercus suber). Pluto mora odgovarati određenom stupnju kompaktnosti i elstičnosti, ne smije na sebi imati rupica, pukotina ili čvorića. Ako je pluto pretvrdo - lomi se, ako je premeko - propušta zrak u bocu. Kada se čep utisne u grlić mora se smjesta raširiti kako bi u potpunosti zatvorio otvor. Naime, staničje pluta ispunjeno je zrakom i sadrži suberin - tvar sličnu mastima, te je čep gotovo nepropusan za plinove i vodu. Pluto je slab provodnik topline, pa je i zato idealan materijal za proizvodnju čepova. Za buteljirana vina koja dugo ostaju u bocama čepovi moraju biti valjkasti, debeli i dugi. Za vina namijenjena brzoj potrošnji čep može imati oblik zarubljene kupe, ili još bolje, može biti valjkast i kraći, savjetuje mr. Medvid. U zemljama Europske Unije čepovi od pluta svrstani su prema kakvoći u ekstra fine, vrlo fine i obične. A hrvatski?! (Hina) ld ld 071107 MET nov 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙