ZAGREB, 7. studenoga (Hina) - Kaže se: Pijan kao čep! Posve logično - čep je stalno "u vinu". Dobro začepiti bocu plutom jedno je od umijeća koje mora svladati svaki podrumar, odnosno vinar koji drži do sebe, napominje u ogledu
posvećenom čepovima mr. Ivan Medvid u Gospodarskom listu uoči Martinja.
ZAGREB, 7. studenoga (Hina) - Kaže se: Pijan kao čep! Posve logično
- čep je stalno "u vinu". Dobro začepiti bocu plutom jedno je od
umijeća koje mora svladati svaki podrumar, odnosno vinar koji drži
do sebe, napominje u ogledu posvećenom čepovima mr. Ivan Medvid u
Gospodarskom listu uoči Martinja. #L#
Nije rijetkost da se ispitivanjem kakvoće vina i nakon najbolje
berbe grođa, primjerne dorade vina i buteljiranja otkrije da je
vino "pokvarena" mirisa i okusa, da je izgubilo bouqet. "Krivac" je
čep loše kakvoće! Najbolji se čepovi izrađuju od najboljeg hrasta
plutnjaka (Quercus suber). Pluto mora odgovarati određenom stupnju
kompaktnosti i elstičnosti, ne smije na sebi imati rupica, pukotina
ili čvorića. Ako je pluto pretvrdo - lomi se, ako je premeko -
propušta zrak u bocu. Kada se čep utisne u grlić mora se smjesta
raširiti kako bi u potpunosti zatvorio otvor. Naime, staničje pluta
ispunjeno je zrakom i sadrži suberin - tvar sličnu mastima, te je
čep gotovo nepropusan za plinove i vodu. Pluto je slab provodnik
topline, pa je i zato idealan materijal za proizvodnju čepova. Za
buteljirana vina koja dugo ostaju u bocama čepovi moraju biti
valjkasti, debeli i dugi. Za vina namijenjena brzoj potrošnji čep
može imati oblik zarubljene kupe, ili još bolje, može biti valjkast
i kraći, savjetuje mr. Medvid.
U zemljama Europske Unije čepovi od pluta svrstani su prema kakvoći
u ekstra fine, vrlo fine i obične. A hrvatski?!
(Hina) ld ld
071107 MET nov 97