WASHINGTON, 18. rujna (Hina/Reuter) - Vrlo mlada brokula mogla bi biti mnogo bolja zaštita od raka nego zreliji plodovi, kažu američki stručnjaci.
WASHINGTON, 18. rujna (Hina/Reuter) - Vrlo mlada brokula mogla bi biti
mnogo bolja zaštita od raka nego zreliji plodovi, kažu američki
stručnjaci. #L#
U mladom povrću, naime, ima mnogo više sulforafana koji potiče
obrambeni mehanizam tijela.
"Trodnevni izdanci brokule sadrže 20 do 50 puta više vrijednih
sastojaka nego starije povrće. Riječ je o jednostavnoj hrani koja
kemijski smanjuje opasnost od raka", kazao je Paul Talalay, profesor
farmakologije na Sveučilištu "Johns Hopkins" u Baltimoreu.
Istraživanje je krenulo od prijašnjih otkrića da sulforafan utječe na
enzime za detoksikaciju, koji zatim neutraliziraju slobodne radikale.
Te molekule, nabijene elektricitetom, mogu pri reakciji s DNK izazvati
opasne mutacije.
Talalay, koji je vodio istraživanje, napominje da lijekovi nisu
uvijek rješenje za pokretanje takvih sustava.
"Lijekovi koje je proizveo čovjek i koji povećavaju otpornost stanica
i tkiva na agense koji uzrokuju rak još se ispituju. Bit će potrebne
godine kliničkih ispitivanja dok se ne utvrdi sigurnost i učinkovitost
tih lijekova", istaknuo je Talalay dodajući: "Mislim da zasad više
možemo postići ako se okrenemo hrani koja nam može pružiti tu zaštitu.
Odavno se pretpostavlja da prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje
opasnost od raka."
(Hina) car dgk
180137 MET sep 97