FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZ POMOĆ PIVSKOG KVASCA UZGOJENI DIVOVSKI KRUMPIRI

LONDON, 7. kolovoza (Hina) - U Njemačkoj su genetskim inženjeringom proizvedeni krumpiri dovoljno veliki da nahrane cijelu obitelj i od kojih se može napraviti divovski čips, piše "The Daily Telegraph".
LONDON, 7. kolovoza (Hina) - U Njemačkoj su genetskim inženjeringom proizvedeni krumpiri dovoljno veliki da nahrane cijelu obitelj i od kojih se može napraviti divovski čips, piše "The Daily Telegraph". #L# Najveći krumpir na svijetu bio je težak 3,5 kg i bio je čudo prirode. Krumpiri proizvedeni promjenom DNK najveća su vrsta, prosječno dva do tri puta veći od običnog, i teži su od dva kg. Lothar Willmitzer s Instituta za molekularnu strukturu bilja iz Golma proizveo je velike gomolje prenoseći u biljku krumpira gen kvasca koji se normalno upotrebljava u proizvodnji piva i za kolače. U kvascu gen proizvodi enzim koji se zove invertaza i razgrađuje šećer na glukozu i fruktozu, koji se tada pretvaraju u škrob stvarajući zalihe energije za biljku. Krumpir ima sličan enzim koji nije toliko produktivan. Kad je dodan gen kvasca, krumpir je mogao izvlačiti više šećera iz lišća biljke, koji je ispunjavao prostor između stanica, što je uzrokovalo bolji rast gomolja. Osim toga, pokazalo se da je genetska manipulacija dovela do povećanja uroda. (Hina) krz dgk 070651 MET aug 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙