FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA PŠENICA "DIVANA" VRHUNSKA KRUŠNA SORTA

KRIŽEVCI, 13. srpnja (Hina) - Pšenica "divana" križevačkoga selekcionara dr. Marijana Jošta po ocjeni je stručnjaka vrhunska krušna pšenica u Europi. To je pšenica kakvu Hrvatska dosad nije imala. Idealna je za proizvodnju tjestenine, a dodavanjem od 20 do 25 posto "divane" drugim brašnima poboljšava se kakvoća kruha. Dok druge pšenice sadrže od 11 do 14 posto bjelančevina, "divana" ima od 16 do 18 posto. To su potvrdila i ispitivanja osječkoga Tehnološkog fakulteta po kojima brašno od "divane" daje istu kakvoću tjestenine kao i tvrde pšenice.
KRIŽEVCI, 13. srpnja (Hina) - Pšenica "divana" križevačkoga selekcionara dr. Marijana Jošta po ocjeni je stručnjaka vrhunska krušna pšenica u Europi. To je pšenica kakvu Hrvatska dosad nije imala. Idealna je za proizvodnju tjestenine, a dodavanjem od 20 do 25 posto "divane" drugim brašnima poboljšava se kakvoća kruha. Dok druge pšenice sadrže od 11 do 14 posto bjelančevina, "divana" ima od 16 do 18 posto. To su potvrdila i ispitivanja osječkoga Tehnološkog fakulteta po kojima brašno od "divane" daje istu kakvoću tjestenine kao i tvrde pšenice. #L# "Takva je tjestenina elastična i ne raskuhava se, a ne treba joj dodavati jaja, što znači da je zdravija jer ne povećava kolesterol", kaže dr. Marijan Jošt, "otac" sedam priznatih vrhunskih pšeničnih sorta i jedne koja je u postupku priznavanja. Na upit kako prerađivačka industrija reagira na namjenske pšenice, dr. Jošt kaže kako kod nas izbor pšeničnih sorta određuju agronomi umjesto da ih naručuje prerađivačka industrija. "Kod naših susjeda Austrijanaca, primjerice, mlinarska industrija ugovara s ratarima vrhunske sorte i količine pšenice. Tako se visokokvalitetna pšenica plaća ratarima između 10 i 40 posto skuplje od druge pšenice. Već nekoliko godina nastojim upoznati i mlinare i agronome s osobinama pšenica koje stvaram", kaže dr. Jošt i napominje kako nije bitno koliko se dobije zrna po hektaru, nego koliko se dobije brašna, odnosno kruha ili drugih proizvoda. Po njegovim riječima, "divana" ima veće izbrašnjavanje jer od stotinu kilograma zrna daje više brašna od standardnih sorta, a bolje upija vodu i daje više kruha. On upozorava i na druge pokazatelje koji potvrđuju ekonomsku računicu uzgoja te pšenice. Za sjetvu treba manje sjemena, manje gnojiva, manje održavanja i ulaganja, a na kraju - za meljavu ne trebaju posebni mlinovi kao za "durum" pšenicu. Zasad su za "divanu" pokazali zanimanje sisačko poduzeće "Ljudevit Posavski", koje je za svoje potrebe zasijalo stotinu hektara, te "Agrokor" koji je uzgaja na vinkovačkim poljima. Za pšenicu "divana" zanimanje su pokazali i u Italiji, gdje će ovogodišnja žetva na pokusnim česticama pokazati hoće li se jedna hrvatska sorta pšenice plasirati među talijanske, koje su se dosad uglavnom sijale u našim krajevima. (Hina) on mc 131335 MET jul 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙