KOELN, 9. srpnja (Hina/dpa) - Loša prehrana pogoduje HIV-infekciji, kaže se u studiji objavljenoj u srijedu u Koelnu, koju su o povezanosti između prehrane i HIV-infekcija izradili znanstvenici sa Sveučilišta u Koelnu.
KOELN, 9. srpnja (Hina/dpa) - Loša prehrana pogoduje HIV-infekciji,
kaže se u studiji objavljenoj u srijedu u Koelnu, koju su o
povezanosti između prehrane i HIV-infekcija izradili znanstvenici sa
Sveučilišta u Koelnu. #L#
Pacijenti zaraženi virusom HIV-a, koji pate od neishranjenosti,
češće obolijevaju od AIDS-a od onih koji se hrane zdravo. Studija je
pokazala da postoji bitna uzročna veza između mršavljenja i vremena
preživljavanja.
Znanstvenica Regina Kallabis je istaknula da je veza između nedovoljne
prehrane, zaraženosti HIV-om i kasnijeg razvoja bolesti AIDS-a poput
začaranog kruga. Kod HIV-pozitivnih osoba dolazi između ostalog zbog
smetnji prilikom gutanja, mučnine, povraćanja i gubitka apetita do
neishranjenosti. Na to osim toga utječe i psihičko i emocionalno
opterećenje zbog dijagnoze "HIV-pozitivan".
U istraživanju provedenom pod vodstvom Matthiasa Schrappea se
HIV-pozitivnim pacijentima preporučuje dijeta i više manjih obroka,
u kasnijem stadiju dodatno hranjenje uz pomoć sonde, a u akutnoj fazi
prehrana preko infuzije. Ovaj fazni koncept pomaže stabiliziranju
tjelesne težine, povećanju kvalitete života i jačanju imunološkog
sustava.
(Hina) vch sd
091343 MET jul 97