FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KNJIGA: MASLINA I MASLINOVO ULJE VISOKE KAKVOĆE U HRVATSKOJ

ZAGREB, 25. lipnja (Hina) - Knjiga "Maslina i maslinovo ulje visoke kavoće u Hrvatskoj" Branka Škarice, Itala Žužića i Maria Bonifačića predstavljena je danas u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. Prva je to knjiga koja nakon 2.000 godina koliko se u Hrvatskoj uzgaja maslina na sustavan i cjelovit način obrađuje složenu problematiku proizvodnje maslinova ulja, te se, rečeno je, upravo pojavljuje u vrijeme obnove maslinarstva u Hrvatskoj. Recenzenti su Dario Vojnović, Ivo Ciglar i mr. Pavle Bakarić, nakladnik je Mario Bonifačić iz Punta, a tiskao ju je riječki "Tipograf". Knjigu su predstavili autori Žužić i Bonifačić, zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva dr. Dubravko Novak, te profesori zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivan Ciglar, ujedno i jedan od recenzenata i Ivo Miljković.
ZAGREB, 25. lipnja (Hina) - Knjiga "Maslina i maslinovo ulje visoke kavoće u Hrvatskoj" Branka Škarice, Itala Žužića i Maria Bonifačića predstavljena je danas u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. Prva je to knjiga koja nakon 2.000 godina koliko se u Hrvatskoj uzgaja maslina na sustavan i cjelovit način obrađuje složenu problematiku proizvodnje maslinova ulja, te se, rečeno je, upravo pojavljuje u vrijeme obnove maslinarstva u Hrvatskoj. Recenzenti su Dario Vojnović, Ivo Ciglar i mr. Pavle Bakarić, nakladnik je Mario Bonifačić iz Punta, a tiskao ju je riječki "Tipograf". Knjigu su predstavili autori Žužić i Bonifačić, zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva dr. Dubravko Novak, te profesori zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivan Ciglar, ujedno i jedan od recenzenata i Ivo Miljković. #L# Glavni poticaj pisanju knjige je nužnost obnove maslinarske djelatnosti u Hrvatskoj, za koju postoje idealni klimatski uvjeti i sve što priroda daje, istaknuo je Mario Bonifačić i dodao kako je za to potrebno što prije izraditi županijske programe obnove i revitalizacije maslinarstva, osnovati interesnu udrugu hrvatskih maslinara, te donijeti pravilnik o kakvoći maslinova ulja u Hrvatskoj. Dr. Novak istaknuo je kako je razvitak maslinarstva jedan od strateških ciljeva poljoprivrede u Hrvatskoj te kako je važno da se maslinari udruže i uz pomoć Ministarstva naprave snažni iskorak u proizvodnji maslina te učine kavlitetno maslinovo ulje prepoznatljivim hrvatskim proizvodom. Govoreći o maslinarstvu kao hrvatskom simbolu i prosperitetnoj grani poljoprivrede, a osvrnuvši se i na sustavno uništavenje maslinarstva koje je provodila jugokomunistička država Ivo Miljković je istaknuo kako je 1870. u Hrvatskoj bilo 30 milijuna stabala maslina a danas ih je svega 3 milijuna te kako je godišnje propadalo 300.000 stabala maslina. Miljković je rekao da se treba više poraditi na razvitku obiteljskih gospodarstava, poglavito na otocima. Istaknuo je i kako je u Hrvatskoj sa dvije tisuće starom tradicijom u uzgoju maslina potrošnja maslina na izrazito niskoj razini - svega po osobi 0,62 litre godišnje, dok primjerice Talijani troše 12 litara. Italo Žužić naglasio je važnost maslinova ulja za zdravlje čovjeka, dodavši da se osamdesetih godina u mediteranskim europskim državama, uz značajnu potporu države počinje intenzivnije proizvoditi maslinovo ulje. Žužić je napomenuo kako u Hrvatskoj uz poticanje proizvodnje maslinova ulja veliku pozornost treba posvetiti podizanju razine kvalitete ulja. Ivan Ciglar istaknuo je kako se velika pozornost pri uzgoju maslina mora posvetiti zaštiti od štetočina i bolesti koje maslinu napadaju. (Hina) bma dd 252210 MET jun 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙