ZAGREB, 25. lipnja (Hina) - Knjiga "Maslina i maslinovo ulje visoke kavoće u Hrvatskoj" Branka Škarice, Itala Žužića i Maria Bonifačića predstavljena je danas u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. Prva je to knjiga koja nakon
2.000 godina koliko se u Hrvatskoj uzgaja maslina na sustavan i cjelovit način obrađuje složenu problematiku proizvodnje maslinova ulja, te se, rečeno je, upravo pojavljuje u vrijeme obnove maslinarstva u Hrvatskoj. Recenzenti su Dario Vojnović, Ivo Ciglar i mr. Pavle Bakarić, nakladnik je Mario Bonifačić iz Punta, a tiskao ju je riječki "Tipograf". Knjigu su predstavili autori Žužić i Bonifačić, zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva dr. Dubravko Novak, te profesori zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivan Ciglar, ujedno i jedan od recenzenata i Ivo Miljković.
ZAGREB, 25. lipnja (Hina) - Knjiga "Maslina i maslinovo ulje visoke
kavoće u Hrvatskoj" Branka Škarice, Itala Žužića i Maria Bonifačića
predstavljena je danas u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. Prva
je to knjiga koja nakon 2.000 godina koliko se u Hrvatskoj uzgaja
maslina na sustavan i cjelovit način obrađuje složenu problematiku
proizvodnje maslinova ulja, te se, rečeno je, upravo pojavljuje u
vrijeme obnove maslinarstva u Hrvatskoj. Recenzenti su Dario Vojnović,
Ivo Ciglar i mr. Pavle Bakarić, nakladnik je Mario Bonifačić iz Punta,
a tiskao ju je riječki "Tipograf". Knjigu su predstavili autori Žužić
i Bonifačić, zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva dr. Dubravko
Novak, te profesori zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivan Ciglar,
ujedno i jedan od recenzenata i Ivo Miljković. #L#
Glavni poticaj pisanju knjige je nužnost obnove maslinarske
djelatnosti u Hrvatskoj, za koju postoje idealni klimatski uvjeti i
sve što priroda daje, istaknuo je Mario Bonifačić i dodao kako je za
to potrebno što prije izraditi županijske programe obnove i
revitalizacije maslinarstva, osnovati interesnu udrugu hrvatskih
maslinara, te donijeti pravilnik o kakvoći maslinova ulja u Hrvatskoj.
Dr. Novak istaknuo je kako je razvitak maslinarstva jedan od
strateških ciljeva poljoprivrede u Hrvatskoj te kako je važno da se
maslinari udruže i uz pomoć Ministarstva naprave snažni iskorak u
proizvodnji maslina te učine kavlitetno maslinovo ulje prepoznatljivim
hrvatskim proizvodom.
Govoreći o maslinarstvu kao hrvatskom simbolu i prosperitetnoj grani
poljoprivrede, a osvrnuvši se i na sustavno uništavenje maslinarstva
koje je provodila jugokomunistička država Ivo Miljković je istaknuo
kako je 1870. u Hrvatskoj bilo 30 milijuna stabala maslina a danas ih
je svega 3 milijuna te kako je godišnje propadalo 300.000 stabala
maslina. Miljković je rekao da se treba više poraditi na razvitku
obiteljskih gospodarstava, poglavito na otocima. Istaknuo je i kako je
u Hrvatskoj sa dvije tisuće starom tradicijom u uzgoju maslina
potrošnja maslina na izrazito niskoj razini - svega po osobi 0,62
litre godišnje, dok primjerice Talijani troše 12 litara.
Italo Žužić naglasio je važnost maslinova ulja za zdravlje čovjeka,
dodavši da se osamdesetih godina u mediteranskim europskim državama,
uz značajnu potporu države počinje intenzivnije proizvoditi maslinovo
ulje. Žužić je napomenuo kako u Hrvatskoj uz poticanje proizvodnje
maslinova ulja veliku pozornost treba posvetiti podizanju razine
kvalitete ulja. Ivan Ciglar istaknuo je kako se velika pozornost pri
uzgoju maslina mora posvetiti zaštiti od štetočina i bolesti koje
maslinu napadaju.
(Hina) bma dd
252210 MET jun 97