DIJON, 2. lipnja (Hina/AFP) - Rezveratrol, vrlo česta molekula u burgundskim vinima koja se proizvode uglavnom od crnog pinota, sprječava taloženje kolesterola na stijenkama žila i razgrađuje krvne ugruške, pokazali su pokusi na
štakorima u francuskomu Nacionalnom institutu za zdravstvo i medicinsko istraživanje.
DIJON, 2. lipnja (Hina/AFP) - Rezveratrol, vrlo česta molekula u
burgundskim vinima koja se proizvode uglavnom od crnog pinota,
sprječava taloženje kolesterola na stijenkama žila i razgrađuje krvne
ugruške, pokazali su pokusi na štakorima u francuskomu Nacionalnom
institutu za zdravstvo i medicinsko istraživanje. #L#
Riječ je o prirodnoj molekuli, vrlo čestoj u vinima iz tog kraja,
koja vinovoj lozi inače omogućuje obranu od parazita "bortrytis
cinerea" koji kvari vino.
Stručnjaci iz Znanstvenog laboratorija za vino i s jednoga
specijaliziranog sveučilišnog instituta u Dijonu utvrdili su da u
crvenom burgundcu ima mnogo rezveratrola. Litra takva vina sadrži od
dva do 10 mg rezveratrola, a vina iz ostalih francuskih regija imaju
samo od 0,2 do 0,5 mg te molekule.
Velika količina te molekule objašnjava se karakteristikama same vrste
vinove loze i burgundske klime. Značajke samog tla, čini se, nemaju
nikakvu ulogu. Voditelji istraživanja ističu da pokusi nisu provedeni
na ljudima nego samo na štakorima i "in vitro", a dodaju i da je
djelovanje rezveratrola čvrsto povezano s alkoholom u vinu. "Pokusi sa
samim grožđem dali su vrlo slabe rezultate", ističu znanstvenici.
(Hina) rug dgk
020421 MET jun 97