FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BURGUNDAC BI MOGAO BITI DOBAR PROTIV KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

DIJON, 2. lipnja (Hina/AFP) - Rezveratrol, vrlo česta molekula u burgundskim vinima koja se proizvode uglavnom od crnog pinota, sprječava taloženje kolesterola na stijenkama žila i razgrađuje krvne ugruške, pokazali su pokusi na štakorima u francuskomu Nacionalnom institutu za zdravstvo i medicinsko istraživanje.
DIJON, 2. lipnja (Hina/AFP) - Rezveratrol, vrlo česta molekula u burgundskim vinima koja se proizvode uglavnom od crnog pinota, sprječava taloženje kolesterola na stijenkama žila i razgrađuje krvne ugruške, pokazali su pokusi na štakorima u francuskomu Nacionalnom institutu za zdravstvo i medicinsko istraživanje. #L# Riječ je o prirodnoj molekuli, vrlo čestoj u vinima iz tog kraja, koja vinovoj lozi inače omogućuje obranu od parazita "bortrytis cinerea" koji kvari vino. Stručnjaci iz Znanstvenog laboratorija za vino i s jednoga specijaliziranog sveučilišnog instituta u Dijonu utvrdili su da u crvenom burgundcu ima mnogo rezveratrola. Litra takva vina sadrži od dva do 10 mg rezveratrola, a vina iz ostalih francuskih regija imaju samo od 0,2 do 0,5 mg te molekule. Velika količina te molekule objašnjava se karakteristikama same vrste vinove loze i burgundske klime. Značajke samog tla, čini se, nemaju nikakvu ulogu. Voditelji istraživanja ističu da pokusi nisu provedeni na ljudima nego samo na štakorima i "in vitro", a dodaju i da je djelovanje rezveratrola čvrsto povezano s alkoholom u vinu. "Pokusi sa samim grožđem dali su vrlo slabe rezultate", ističu znanstvenici. (Hina) rug dgk 020421 MET jun 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙