FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BENEDIKTINCI - TEOLOŠKE RASPRE OKO KOKOŠI

ZAGREB, 28. travnja (Hina) - Pripadnici Benediktinskog reda utemeljenog u 6. stoljeću, tek su od 9. stoljeća smjeli jesti kokošje meso. Dopuštenje da koku iznesu za trpezu dobili su tek nakon dugotrajnih i teških teološko-gurmanskih rasprava, podsjeća se pod naslovom "Raspre zbog kokoši" u kršćanskoj obiteljskoj reviji "Kana".
ZAGREB, 28. travnja (Hina) - Pripadnici Benediktinskog reda utemeljenog u 6. stoljeću, tek su od 9. stoljeća smjeli jesti kokošje meso. Dopuštenje da koku iznesu za trpezu dobili su tek nakon dugotrajnih i teških teološko-gurmanskih rasprava, podsjeća se pod naslovom "Raspre zbog kokoši" u kršćanskoj obiteljskoj reviji "Kana". #L# Uživanje mesa četveronožnih životinja, prema pravilima sv. Benedikta, bilo je najstrože zabranjeno. U prvim stoljećima opstojnosti Benediktinskog reda, dvojilo se smije li se u redovnički jelovnik unositi čak i mlijeko i mliječne proizvode. No, kako mlijeko nastaje od bilja kojim se hrane krave, te se ne radi o mesu, to je uživanje mlijeka i mliječnih prerađevina postalo neupitnim. Slična je logika vrijedila i za jaja. Njih su redovnici smjeli jesti u neograničenim količinama i pripremljena na najrazličitije načine. No tako nije bilo i s kokama koje nesu jaja. Do trenutka kada je najzad na benediktinski stol iznesena pečena kokoš, vodio se pravi "kokošji rat". Petar Venerabilis, onovremeni veliki protivnik kokošjeg mesa na benediktinskom jelovniku, kao argumet navodi slučaj redovnika koji je usprkos zabrani pojeo cijelu kokoš da bi ga snašla strašna smrt gušenjem. No Venerabilis i njegove pristaše svoj su rat protiv kokoši - izgubili. U obranu kokoši ustala je, navodno, i sama sv. Hildegarda. (Hina) ld 281126 MET apr 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙