BOSTON, 23. travnja (Hina/Reuter)- Mliječni proizvodi s niskom razinom masnoće u kombinaciji s prehranom bogatom voćem i povrćem znatno smanjuju krvni tlak i rizik od srčanih bolesti i infarkta, zaključak je studije objavljene u "New
England Journal of Medicine".
BOSTON, 23. travnja (Hina/Reuter)- Mliječni proizvodi s niskom razinom
masnoće u kombinaciji s prehranom bogatom voćem i povrćem znatno
smanjuju krvni tlak i rizik od srčanih bolesti i infarkta, zaključak
je studije objavljene u "New England Journal of Medicine". #L#
Nedavno objavljeni rezultati istraživanja, koji se temelje na
ispitivanju 459 dobrovoljaca koji su jeli određenu hranu, upućuju na
to da je prehrana bogata tim namirnicama zdravija od prehrane bogate
samo voćem i povrćem.
Skupina znanstvenika pod vodstvom dr. Lawrencea Appela sa Sveučilišta
"Johns Hopkins" iz Baltimorea utvrdila je da prehrana bogata voćem,
povrćem i mliječnim proizvodima s niskom razinom masnoće pridonosi
smanjivanju sistoličkoga krvnog tlaka za 5,5 bodova, a dijastoličkog
za tri boda u usporedbi s uobičajenom prehranom. Istraživanje je
pokazalo i to da prehrana samo s voćem i povrćem sistolički krvni tlak
smanjuje za 2,8 bodova, a dijastolički za 1,1 bod u odnosu na
uobičajenu prehranu.
Kombinirana prehrana u koju su uključeni mliječni proizvodi mogla bi
smanjiti rizik od bolesti srca za 15 posto, a vjerojatnost od srčane
kapi za 27 posto.
(Hina) car dgk
230529 MET apr 97