FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MIRIS KAVE KORISTAN ZA TIJELO

SAN FRANCISCO, 17. travnja (Hina/UPI)- Znanstvenici imaju dobre vijesti za ljubitelje kave - čak i sam miris svježe pripremljenoga tamnog napitka mogao bi biti blagotvoran za tijelo.
SAN FRANCISCO, 17. travnja (Hina/UPI)- Znanstvenici imaju dobre vijesti za ljubitelje kave - čak i sam miris svježe pripremljenoga tamnog napitka mogao bi biti blagotvoran za tijelo. #L# Novo istraživanje, rezultati kojega su izneseni na godišnjemu državnom sastanku Američke kemijske udruge u San Franciscu, upućuje na to da bi miris pržene kave mogao imati isti koristan učinak na tijelo kao i voće i povrće. Znanstvenici već otprije znaju da zrna kave sadrže zaštitne tvari zvane antioksidansima za koje se misli da su bitne u borbi protiv raka, srčanih bolesti i starenja. Najnovije istraživanje provedeno na jednomu kalifornijskom sveučilištu usredotočeno je na drukčije antioksidanse koji se nalaze u samom mirisu pržene kave. Znanstvenici ističu da su se istražujući antioksidanse usredotočili na tri vrste sastojaka - fenole, vitamine i flavenoide. Istraživačka ekipa ispitivala je antioksidacijski potencijal takozvanih heterocikličnih sastojaka. Istraživanje pokazuje kako svaki od 300 sastojaka koji se nalaze u mirisu kave ima nisku antioksidacijsku aktivnost. Kad se kava prži, ti se sastojci kombiniraju i njihova se prosječna antioksidacijska aktivnost povećava na razinu jednaku onoj vitamina C i E, najmoćnijih antioksidansa. Prema gruboj procjeni, količina antiosidacijskih sastojaka u mirisu jedne šalice kave jednaka je onoj u trima narančama. Ti se antioksidansi ne nalaze u samim zrnima kave, nego se pojavljuju kao rezultat prženja. Istraživači tvrde da je količina antioksidansa koji ulaze u tijelo udisanjem mirisa prilično mala - većina antioksidacijskih sastojaka u tijelo se unosi ispijanjem kave. (Hina) car dgk 170346 MET apr 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙