SAN FRANCISCO, 17. travnja (Hina/UPI)- Znanstvenici imaju dobre vijesti za ljubitelje kave - čak i sam miris svježe pripremljenoga tamnog napitka mogao bi biti blagotvoran za tijelo.
SAN FRANCISCO, 17. travnja (Hina/UPI)- Znanstvenici imaju dobre
vijesti za ljubitelje kave - čak i sam miris svježe pripremljenoga
tamnog napitka mogao bi biti blagotvoran za tijelo. #L#
Novo istraživanje, rezultati kojega su izneseni na godišnjemu
državnom sastanku Američke kemijske udruge u San Franciscu, upućuje na
to da bi miris pržene kave mogao imati isti koristan učinak na tijelo
kao i voće i povrće.
Znanstvenici već otprije znaju da zrna kave sadrže zaštitne tvari
zvane antioksidansima za koje se misli da su bitne u borbi protiv
raka, srčanih bolesti i starenja.
Najnovije istraživanje provedeno na jednomu kalifornijskom
sveučilištu usredotočeno je na drukčije antioksidanse koji se nalaze u
samom mirisu pržene kave.
Znanstvenici ističu da su se istražujući antioksidanse usredotočili
na tri vrste sastojaka - fenole, vitamine i flavenoide. Istraživačka
ekipa ispitivala je antioksidacijski potencijal takozvanih
heterocikličnih sastojaka.
Istraživanje pokazuje kako svaki od 300 sastojaka koji se nalaze u
mirisu kave ima nisku antioksidacijsku aktivnost. Kad se kava prži, ti
se sastojci kombiniraju i njihova se prosječna antioksidacijska
aktivnost povećava na razinu jednaku onoj vitamina C i E, najmoćnijih
antioksidansa.
Prema gruboj procjeni, količina antiosidacijskih sastojaka u mirisu
jedne šalice kave jednaka je onoj u trima narančama. Ti se
antioksidansi ne nalaze u samim zrnima kave, nego se pojavljuju kao
rezultat prženja.
Istraživači tvrde da je količina antioksidansa koji ulaze u tijelo
udisanjem mirisa prilično mala - većina antioksidacijskih sastojaka u
tijelo se unosi ispijanjem kave.
(Hina) car dgk
170346 MET apr 97