SAN DIEGO, 17. travnja (Hina/AP) - Godinama stručnjaci za rak ljudima preporučuju konzumaciju voća i povrća, a sad pokušavaju odgovoriti na pitanje: "Koje vrste voća i povrća?"
SAN DIEGO, 17. travnja (Hina/AP) - Godinama stručnjaci za rak ljudima
preporučuju konzumaciju voća i povrća, a sad pokušavaju odgovoriti na
pitanje: "Koje vrste voća i povrća?" #L#
Još su daleko od pouzdanog odgovora, no najnovije istraživanje
upućuje na to da rajčice, primjerice, mnogo obećavaju. Isti je slučaj
i s narančama te s još nekoliko vrsta hrane, kao što su tofu i
špageti.
Pojedinosti o učincima različitih vrsta hrane na zdravlje nije
jednostavno utvrditi djelomice zato što mora proći nekoliko godina dok
određeni hranjivi sastojak ne pokaže bilo kakav učinak na zdravlje.
Prošle su godine znanstvenici s "Harvarda" izvijestili da je kod
muškaraca koji u tjednu pojedu najmanje 10 jela od rajčice rizik od
raka prostate otprilike 45 posto manji no što je uobičajeno. Tome je
možda razlog to što su rajčice osnovni izvor likopena, a najnovija
otkrića stručnjaka sa Sveučilišta "Columbia" upućuju na zaključak da
bi to moglo biti posebice bitno za pušače.
Uz ostala izvješća o djelovanju hrane, objavljena na sastanku
Američke udruge za istraživanje raka, objavljeno je i sljedeće:
- na temelju ispitivanja životinja, može se zaključiti da narančin
sok sprječava nastanak raka. Među najzaslužnijim sastojcima nalaze se
limonoidi, gorke tvari koje se nalaze u limunu, grejpfrutu i naranči.
- istraživači koji su ispitivali vezu između konzumacije crvenog mesa
i raka pluća su utvrdili da su žene koje su ga često jele obolijevale
dvaput češće nego žene koje su ga jele povremeno. Riba i piletina,
kako se čini, ne utječu na pojavu raka pluća.
- ljudi u mediteranskim zemljama razmjerno rijetko obolijevaju od
raka debelog crijeva pa se neki pitaju nije li razlog tome česta
konzumacija tjestenine. Istraživači koji su proveli ispitivanje na
štakorima, hraneći jednu skupinu šećerom a drugu tjesteninom, utvrdili
su da su glodavci koji su jeli tijesto imali manje izglede da obole od
raka crijeva.
- ljudi koji često jedu hranu pripravljenu od soje rjeđe obolijevaju
od raka pa su znanstvenici proveli istraživanje na miševima oboljelim
od raka mjehura. Oboljele miševe hranili su koncentratom soje i
otkrili su da im se tumor smanjio za trećinu.
(Hina) car dgk
170220 MET apr 97