FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAJČICA, TJESTENINA I SOJA U BORBI PROTIV RAKA

SAN DIEGO, 17. travnja (Hina/AP) - Godinama stručnjaci za rak ljudima preporučuju konzumaciju voća i povrća, a sad pokušavaju odgovoriti na pitanje: "Koje vrste voća i povrća?"
SAN DIEGO, 17. travnja (Hina/AP) - Godinama stručnjaci za rak ljudima preporučuju konzumaciju voća i povrća, a sad pokušavaju odgovoriti na pitanje: "Koje vrste voća i povrća?" #L# Još su daleko od pouzdanog odgovora, no najnovije istraživanje upućuje na to da rajčice, primjerice, mnogo obećavaju. Isti je slučaj i s narančama te s još nekoliko vrsta hrane, kao što su tofu i špageti. Pojedinosti o učincima različitih vrsta hrane na zdravlje nije jednostavno utvrditi djelomice zato što mora proći nekoliko godina dok određeni hranjivi sastojak ne pokaže bilo kakav učinak na zdravlje. Prošle su godine znanstvenici s "Harvarda" izvijestili da je kod muškaraca koji u tjednu pojedu najmanje 10 jela od rajčice rizik od raka prostate otprilike 45 posto manji no što je uobičajeno. Tome je možda razlog to što su rajčice osnovni izvor likopena, a najnovija otkrića stručnjaka sa Sveučilišta "Columbia" upućuju na zaključak da bi to moglo biti posebice bitno za pušače. Uz ostala izvješća o djelovanju hrane, objavljena na sastanku Američke udruge za istraživanje raka, objavljeno je i sljedeće: - na temelju ispitivanja životinja, može se zaključiti da narančin sok sprječava nastanak raka. Među najzaslužnijim sastojcima nalaze se limonoidi, gorke tvari koje se nalaze u limunu, grejpfrutu i naranči. - istraživači koji su ispitivali vezu između konzumacije crvenog mesa i raka pluća su utvrdili da su žene koje su ga često jele obolijevale dvaput češće nego žene koje su ga jele povremeno. Riba i piletina, kako se čini, ne utječu na pojavu raka pluća. - ljudi u mediteranskim zemljama razmjerno rijetko obolijevaju od raka debelog crijeva pa se neki pitaju nije li razlog tome česta konzumacija tjestenine. Istraživači koji su proveli ispitivanje na štakorima, hraneći jednu skupinu šećerom a drugu tjesteninom, utvrdili su da su glodavci koji su jeli tijesto imali manje izglede da obole od raka crijeva. - ljudi koji često jedu hranu pripravljenu od soje rjeđe obolijevaju od raka pa su znanstvenici proveli istraživanje na miševima oboljelim od raka mjehura. Oboljele miševe hranili su koncentratom soje i otkrili su da im se tumor smanjio za trećinu. (Hina) car dgk 170220 MET apr 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙