ITHACA, N.Y., 18. ožujka (Hina) - Istražujući biljni svijet, znanstvenici s Boyce Thompson instituta Sveučilišta "Cornell" pokazuju važnost askorbinske kiseline - vitamina C. Nema dvojbe da je taj vitamin ključan za ljudsko zdravlje,
te da ga ljudi dobivaju hranom, no istraživači su otkrili nove podatke kojima mogu objasniti zašto biljke same stvaraju taj važni antioksidant.
ITHACA, N.Y., 18. ožujka (Hina) - Istražujući biljni svijet,
znanstvenici s Boyce Thompson instituta Sveučilišta "Cornell" pokazuju
važnost askorbinske kiseline - vitamina C. Nema dvojbe da je taj
vitamin ključan za ljudsko zdravlje, te da ga ljudi dobivaju hranom,
no istraživači su otkrili nove podatke kojima mogu objasniti zašto
biljke same stvaraju taj važni antioksidant. #L#
Ljudi su među rijetkim vrstama koje ne stvaraju vlastiti vitamin C.
Istraživači s Boyce Thompson instituta stvorili su biljke-mutante koje
ne mogu stvarati vitamin C. Zatim su ih izložili štetnim utjecajima
kao što su visoka razina ozona i ultraljubičasto svjetlo.
"Naše smo arabidopsis thaliana biljke uzgajali u uvjetima s povećanom
razinom ozona. Za obične biljke to nije nikakav problem. Prirodno se
oslobađaju slobodnih radikala", kazao je Robert L. Last, molekularni
biolog pri Boyce Thompson institutu, dodajući da se biljke-mutanti bez
vitamina C "uzgajane u okolišu koji sadrži ozon nisu mogle nositi s
vanjskim štetnim utjecajima. Vrlo smo nalik biljkama-mutantima. Ljudi
ne mogu proizvoditi vitamin C, a većina životinja može".
Način na koji biljne stanice proizvode vitamin C tema je projekta
koji financira gospodarstveni odjel američke vlade, a istraživanje
biljaka bez vitamina C pokazalo je i to da su vrlo osjetljive na
sumporni dioksid i na ultraljubičasto B (UVB) zračenje. Biljke kojima
nije nedostajalo C vitamina dobro su podnosile nepovoljne utjecaje,
kao što ljudi koji konzumiraju dovoljno vitamina C dobro podnose
štetne utjecaje iz svojeg okoliša. Last vjeruje da istraživanje
pokazuje kako askorbinska kiselina djeluje kao čistač slobodnih
radikala, te da sudjeluje u važnim enzimskim reakcijama.
(Hina) car dgk
180203 MET mar 97