FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VITAMIN C - ČISTAČ SLOBODNIH RADIKALA

ITHACA, N.Y., 18. ožujka (Hina) - Istražujući biljni svijet, znanstvenici s Boyce Thompson instituta Sveučilišta "Cornell" pokazuju važnost askorbinske kiseline - vitamina C. Nema dvojbe da je taj vitamin ključan za ljudsko zdravlje, te da ga ljudi dobivaju hranom, no istraživači su otkrili nove podatke kojima mogu objasniti zašto biljke same stvaraju taj važni antioksidant.
ITHACA, N.Y., 18. ožujka (Hina) - Istražujući biljni svijet, znanstvenici s Boyce Thompson instituta Sveučilišta "Cornell" pokazuju važnost askorbinske kiseline - vitamina C. Nema dvojbe da je taj vitamin ključan za ljudsko zdravlje, te da ga ljudi dobivaju hranom, no istraživači su otkrili nove podatke kojima mogu objasniti zašto biljke same stvaraju taj važni antioksidant. #L# Ljudi su među rijetkim vrstama koje ne stvaraju vlastiti vitamin C. Istraživači s Boyce Thompson instituta stvorili su biljke-mutante koje ne mogu stvarati vitamin C. Zatim su ih izložili štetnim utjecajima kao što su visoka razina ozona i ultraljubičasto svjetlo. "Naše smo arabidopsis thaliana biljke uzgajali u uvjetima s povećanom razinom ozona. Za obične biljke to nije nikakav problem. Prirodno se oslobađaju slobodnih radikala", kazao je Robert L. Last, molekularni biolog pri Boyce Thompson institutu, dodajući da se biljke-mutanti bez vitamina C "uzgajane u okolišu koji sadrži ozon nisu mogle nositi s vanjskim štetnim utjecajima. Vrlo smo nalik biljkama-mutantima. Ljudi ne mogu proizvoditi vitamin C, a većina životinja može". Način na koji biljne stanice proizvode vitamin C tema je projekta koji financira gospodarstveni odjel američke vlade, a istraživanje biljaka bez vitamina C pokazalo je i to da su vrlo osjetljive na sumporni dioksid i na ultraljubičasto B (UVB) zračenje. Biljke kojima nije nedostajalo C vitamina dobro su podnosile nepovoljne utjecaje, kao što ljudi koji konzumiraju dovoljno vitamina C dobro podnose štetne utjecaje iz svojeg okoliša. Last vjeruje da istraživanje pokazuje kako askorbinska kiselina djeluje kao čistač slobodnih radikala, te da sudjeluje u važnim enzimskim reakcijama. (Hina) car dgk 180203 MET mar 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙