FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKANCI I DALJE JEDNAKO LAKOMI ZA "FAST FOODOM"

DES MOINES, 5. ožujka (Hina/AFP) - Amerikanci sve više nadziru svoj prehrambeni režim, ali "fast food" ostaje njihov omiljeni način prehrane.
DES MOINES, 5. ožujka (Hina/AFP) - Amerikanci sve više nadziru svoj prehrambeni režim, ali "fast food" ostaje njihov omiljeni način prehrane. #L# U Des Moines, glavnom gradu Iowe, žitnici kukuruza i soje i središtu proizvodnje govedine i mlijeka u SAD, ljudi su dobra apetita. No, "kao i u ostatku zemlje, iako su sve svjesniji svojeg zdravlja te smanjuju potrošnju masnoća i jedu više povrća, rijetko si daju vremena da sjednu za stol i uživaju u obroku kao Europljani", objašnjava Barbara Anderson, nutricionist na Sveučilištu u Amesu, sjeverno od Des Moinesa. "U brojnim američkim obiteljima, ljudi ne jedu za stolom. Neki jedu u svojoj sobi ili ispred računala. Nema nijedne odrasle osobe odgovorne za organiziranje obroka i provjeravanje njegove uravnoteženosti", kaže Chris Gammel, majka petoro djece i nastavnica u srednjoj školi u Des Moines. Prema nedavnom ispitivanju ministarstva poljoprivrede, 57 posto Amerikanaca jelo je izvan kuće 1994./1995. godine, nasuprot samo 33 posto 1977./78. godine. "Uzevši u obzir da prevladavaju obitelji gdje oba roditelja rade, da nedostaje vremena za kuhanje, da postoji široka lepeza mogućnosti konzumiranja obroka vani, takvo povećanje nije iznenađujuće", ističe Catherine Woteki, stručnjak u ministarstvu poljoprivrede. Ispitivanje prehrambenih navika Amerikanaca, ostvareno među 11.000 osoba svih dobi i na čitavom teritoriju, otkrilo je također da muški adolescenti predstavljaju kategoriju osoba najskloniju hranjenju izvan kuće (70 posto), nasuprot samo 40 posto muškaraca i žena u dobi od 60 godina. Lanci brze prehrane, posebice pizzerije, najpopularniji su izvor prehrane (33 posto), ispred tzv. klasičnih restauranta (27 posto), prema ispitivanju. No, upozorava Barbara Anderson, "brza restauracija ne znači nužno lošu prehranu". Svi lanci brze restauracije nude, primjerice, salate, primjećuje ona. "Izbor, dakle, postoji". Najtraženija jela u tim lancima obuhvaćaju uostalom i salate, jednako kao i sendviče, hamburgere i pržene krumpiriće, prema ispitivanju ministarstva poljoprivrede. S druge strane, sve veći broj potrošača okreće se organskim proizvodima, koji se također nude u prehrambenim lancima ili dućanima. Godišnja prodaja tih "prirodnih" proizvoda premašila je milijardu dolara 1990. godine i porasla na 2,8 mililjardi dolara 1995. godine, prema brojkama te industrije. "Amerikanci općenito troše previše masnoća i kalorija, previše su nepokretni", kaže sa svoje strane odgovorna osoba koalicije zdravstvenih udruga čije riječi u utorak prenosi dnevnik USA Today povodom obljavljivanja ispitivanja o gojaznosti. Ono pokazuje da New Orleans (Louisiana) ima najvišu stopu gojaznih osoba u SAD (37,55 posto), ispred Norfolka (Virginia, 33,94 posto) i San Antonia (Texas, 32,96 posto), dok je u Denveru (Colorado) stopa najniža (22,10 posto). (Hina) bnš bnš 051251 MET mar 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙