DES MOINES, 5. ožujka (Hina/AFP) - Amerikanci sve više nadziru svoj prehrambeni režim, ali "fast food" ostaje njihov omiljeni način prehrane.
DES MOINES, 5. ožujka (Hina/AFP) - Amerikanci sve više nadziru svoj
prehrambeni režim, ali "fast food" ostaje njihov omiljeni način
prehrane. #L#
U Des Moines, glavnom gradu Iowe, žitnici kukuruza i soje i središtu
proizvodnje govedine i mlijeka u SAD, ljudi su dobra apetita.
No, "kao i u ostatku zemlje, iako su sve svjesniji svojeg zdravlja te
smanjuju potrošnju masnoća i jedu više povrća, rijetko si daju vremena
da sjednu za stol i uživaju u obroku kao Europljani", objašnjava
Barbara Anderson, nutricionist na Sveučilištu u Amesu, sjeverno od Des
Moinesa.
"U brojnim američkim obiteljima, ljudi ne jedu za stolom. Neki jedu u
svojoj sobi ili ispred računala. Nema nijedne odrasle osobe odgovorne
za organiziranje obroka i provjeravanje njegove uravnoteženosti", kaže
Chris Gammel, majka petoro djece i nastavnica u srednjoj školi u Des
Moines.
Prema nedavnom ispitivanju ministarstva poljoprivrede, 57 posto
Amerikanaca jelo je izvan kuće 1994./1995. godine, nasuprot samo 33
posto 1977./78. godine.
"Uzevši u obzir da prevladavaju obitelji gdje oba roditelja rade, da
nedostaje vremena za kuhanje, da postoji široka lepeza mogućnosti
konzumiranja obroka vani, takvo povećanje nije iznenađujuće", ističe
Catherine Woteki, stručnjak u ministarstvu poljoprivrede.
Ispitivanje prehrambenih navika Amerikanaca, ostvareno među 11.000
osoba svih dobi i na čitavom teritoriju, otkrilo je također da muški
adolescenti predstavljaju kategoriju osoba najskloniju hranjenju izvan
kuće (70 posto), nasuprot samo 40 posto muškaraca i žena u dobi od 60
godina.
Lanci brze prehrane, posebice pizzerije, najpopularniji su izvor
prehrane (33 posto), ispred tzv. klasičnih restauranta (27 posto),
prema ispitivanju.
No, upozorava Barbara Anderson, "brza restauracija ne znači nužno
lošu prehranu". Svi lanci brze restauracije nude, primjerice, salate,
primjećuje ona. "Izbor, dakle, postoji".
Najtraženija jela u tim lancima obuhvaćaju uostalom i salate, jednako
kao i sendviče, hamburgere i pržene krumpiriće, prema ispitivanju
ministarstva poljoprivrede.
S druge strane, sve veći broj potrošača okreće se organskim
proizvodima, koji se također nude u prehrambenim lancima ili dućanima.
Godišnja prodaja tih "prirodnih" proizvoda premašila je milijardu
dolara 1990. godine i porasla na 2,8 mililjardi dolara 1995. godine,
prema brojkama te industrije.
"Amerikanci općenito troše previše masnoća i kalorija, previše su
nepokretni", kaže sa svoje strane odgovorna osoba koalicije
zdravstvenih udruga čije riječi u utorak prenosi dnevnik USA Today
povodom obljavljivanja ispitivanja o gojaznosti.
Ono pokazuje da New Orleans (Louisiana) ima najvišu stopu gojaznih
osoba u SAD (37,55 posto), ispred Norfolka (Virginia, 33,94 posto) i
San Antonia (Texas, 32,96 posto), dok je u Denveru (Colorado) stopa
najniža (22,10 posto).
(Hina) bnš bnš
051251 MET mar 97