HAMBURG, 29. siječnja (Hina) - Svaki dvadeseti njemački radnik pije redovito previše alkoholnih pića na radnom mjestu, a daljnjih deset posto zaposlenih tome su skloni, rekla je glasnogovornica njemačke Organizacije za borbu protiv
ovisnosti Christa Mefert-Diete.
HAMBURG, 29. siječnja (Hina) - Svaki dvadeseti njemački radnik pije
redovito previše alkoholnih pića na radnom mjestu, a daljnjih deset
posto zaposlenih tome su skloni, rekla je glasnogovornica njemačke
Organizacije za borbu protiv ovisnosti Christa Mefert-Diete. #L#
"O tome se u ovoj zemlji ne govori rado, to je još uvijek tabu tema,"
kaže ona.
Prosječan Nijemac svake godine popije 11,2 litre čistog alkohola, a
1995. od ukupne je količine na radu popijeno osam posto.
Problem s alkoholom na radnom mjestu star je koliko i sama
industrija. Već 1885. ispitano je u Njemačkoj 100.000 radnika. "Rakija
je vrag u tvornicama," glasio je nalaz.
Tobias je menadžer i pije već devet godina. Franz tri desetljeća
opslužuje stroj za proizvodnju vijaka i svakodnevno u smjeni popije
osam boca piva. Horst je službenik u državnoj upravi, a
egzistencijalni strah drži podalje od sebe - rakijom.
"Nema problema," urla Franz nadglašavajući buku koju proizvodi njegov
stroj. Jer, bez tih osam boca piva na dan, njemu se jako tresu ruke, a
tada se može dogoditi nešto loše, kao kad mu je prije četiri godine
komad čelične žice otkinuo pola prsta na ruci.
Za mnoge je i danas "pravi dečko" samo onaj tko može redovito piti,
kaže Mefert-Diete.
Odnedavno se istraživanja ne bave samo klasičnim rizičnim skupinama
kao što su građevni radnici, vojnici, svećenici, mornari ili novinari.
"Loče se na na svim etažama", tvrdi Mefert-Diete i dodaje: "Uz
podsjećanje na velike kreativne pijance, kao što su bili Goethe ili
Sokrat, mnogi potiskuju svoj problem."
A posljedice ispijanja alkohola za pisaćim stolom ili u tvornici su
fatalne - gotovo četvrtina svih nesreća na radu dogodi se pod
utjecajem alkohola. Prema proračunima, alkoholičar stoji svojeg
poslodavca u Njemačkoj do 60.000 maraka.
Kad izostanci učestaju, a kolege uoče promijenjenu osobnost, već je
kasno. Stručnjaci kažu da nedostaje učinkovita preventiva. U
istraživanju u 400 pogona na području Freiburga polovica kadrovskih
šefova su priznali da se redovito bave problemom alkohola na radnom
mjestu.
Svaki drugi smatra alkoholizam prije slabošću ili zakazivanjem
radnika nego bolešću.
"Pružiti pomoć umjesto otpustiti", savjetuju stručnjaci za ovisnosti.
Alkoholom se suzbija strah od otpuštanja i nepodnošljiva buka
strojeva. Whisky pomaže da pristisak malo popusti, a tek pjenušac
pozitivnu bilancu čini stvarno dobrom.
"Alkohol ne smije biti dostupan na radnom mjestu," ističu iz
Organizacije za borbu protiv ovisnosti.
Automati prepuni piva u uredima i tvornicama govore međutim drugim
jezikom. U Njemačkoj je pivo i dalje neškodljiv radni napitak.
(Hina) sl mm
291452 MET jan 97