LONDON, 17. prosinca (Hina/Reuters) - Stručnjaci otkrivaju +zapanjujuće dokaze o tome da je ono što jedemo ključno u smanjivanju +opasnosti od raka, objavili su nedavno liječnici.
LONDON, 17. prosinca (Hina/Reuters) - Stručnjaci otkrivaju
zapanjujuće dokaze o tome da je ono što jedemo ključno u smanjivanju
opasnosti od raka, objavili su nedavno liječnici.#L#
Preporučili su više voća, povrća i vlaknastih namirnica te smanjeni
unos alkohola, kao i prestanak pušenja, gubitak suvišne tjelesne
težine i tjelovježbu.
U kliničkom izvješću koje je objavljeno u časopisu "The British
Medical Journal", dr. John Cummings i Sheila Bingham razmotrili su
najvažnija izvješća o prehrani i raku kao i najnovije dokaze o
povezanosti dvaju čimbenika.
"Pokušavamo ljude natjerati da ovo ozbiljno shvate. Dokazi su sve
jači. Novih, genetskih dokaza je sve više i to nakon izučavanja
fiziološkog mehanizma stvaranja raka."
Godine 1997. rak je dijagnosticiran u 10 milijuna osoba, a od ove je
bolesti umrlo šest milijuna osoba, prema podacima Svjetske
zdravstvene organizacije. Polovina smrtnih slučajeva uzrokovana
je tumorima u plućima, na dojci, debelom crijevu i prostati.
Osim raka pluća, koji je uglavnom uzrokovan pušenjem, dijeta je
najvažniji čimbenik u stilu života kod 80 posto slučajeva raka
dojki, debelog crijeva i prostate.
(Hina) car bnš