FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VINO SPRJEČAVA MOŽDANU KAP - PIVO NE

WASHINGTON, 14. prosinca (Hina/AFP) - Samo umjereno pijenje vina, a +ne piva ili žestokih pića, znatno smanjuje opasnost od moždane +kapi, pišu danski znanstvenici u časopisu "Stroke".
WASHINGTON, 14. prosinca (Hina/AFP) - Samo umjereno pijenje vina, a ne piva ili žestokih pića, znatno smanjuje opasnost od moždane kapi, pišu danski znanstvenici u časopisu "Stroke". #L# Istraživanja koja je dr. Thomas Truelsen s Instituta za preventivnu medicinu iz Kopenhagena proveo na 13.329 osoba pokazuju da je opasnost od moždane kapi kod osoba koje piju od jedne do šest čaša vina na tjedan 34 posto manja nego kod onih koje ne piju vino. Jednako tako, ta je opasnost 32 posto manja kod onih koji piju čašu vina na dan u odnosu prema onima koji ga uopće ne piju. Naprotiv, opasnost od moždane kapi nije ništa manja kod ljubitelja piva ili žestokih pića. "Čini se da pivo, vino i žestoka pića posve različito djeluju kad je riječ o smanjivanju opasnosti od bolesti srca i krvožilnog sustava, a to znači da su važni neki drugi sastojci, a ne etanol", zaključuje dr. Truelsen. Prema njegovu mišljenju, vino je najvjerojatnije djelotvorno zahvaljujući hranjivim tvarima koje sadržava, a znanstvenici su već dokazali da te tvari smanjuju razvoj ateroskleroze - stvaranja masnih nakupina u žilama koje izazivaju moždane i srčane kapi. Neki drugi drže da je vino djelotvorno zbog okolnosti u kojima se pije. "Vino se češće pije za vrijeme ručka nego pivo ili žestoka pića, koja ljudi piju i tijekom dana, a i to bi moglo biti važno", kaže danski znanstvenik. Naravno, američki kardiolozi ističu da se sve to odnosi samo na osobe koje umjereno konzumiraju vino. Pretjerana konzumacija alkohola ima suprotne učinke i povećava opasnost od bolesti srca i krvožilnoga sustava. (Hina) rug bnš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙