WASHINGTON, 14. prosinca (Hina/AFP) - Samo umjereno pijenje vina, a +ne piva ili žestokih pića, znatno smanjuje opasnost od moždane +kapi, pišu danski znanstvenici u časopisu "Stroke".
WASHINGTON, 14. prosinca (Hina/AFP) - Samo umjereno pijenje vina, a
ne piva ili žestokih pića, znatno smanjuje opasnost od moždane
kapi, pišu danski znanstvenici u časopisu "Stroke". #L#
Istraživanja koja je dr. Thomas Truelsen s Instituta za preventivnu
medicinu iz Kopenhagena proveo na 13.329 osoba pokazuju da je
opasnost od moždane kapi kod osoba koje piju od jedne do šest čaša
vina na tjedan 34 posto manja nego kod onih koje ne piju vino.
Jednako tako, ta je opasnost 32 posto manja kod onih koji piju čašu
vina na dan u odnosu prema onima koji ga uopće ne piju. Naprotiv,
opasnost od moždane kapi nije ništa manja kod ljubitelja piva ili
žestokih pića.
"Čini se da pivo, vino i žestoka pića posve različito djeluju kad je
riječ o smanjivanju opasnosti od bolesti srca i krvožilnog sustava,
a to znači da su važni neki drugi sastojci, a ne etanol", zaključuje
dr. Truelsen.
Prema njegovu mišljenju, vino je najvjerojatnije djelotvorno
zahvaljujući hranjivim tvarima koje sadržava, a znanstvenici su
već dokazali da te tvari smanjuju razvoj ateroskleroze - stvaranja
masnih nakupina u žilama koje izazivaju moždane i srčane kapi.
Neki drugi drže da je vino djelotvorno zbog okolnosti u kojima se
pije. "Vino se češće pije za vrijeme ručka nego pivo ili žestoka
pića, koja ljudi piju i tijekom dana, a i to bi moglo biti važno",
kaže danski znanstvenik.
Naravno, američki kardiolozi ističu da se sve to odnosi samo na
osobe koje umjereno konzumiraju vino. Pretjerana konzumacija
alkohola ima suprotne učinke i povećava opasnost od bolesti srca i
krvožilnoga sustava.
(Hina) rug bnš