ZAGREB, 9. prosinca (Hina) - Malo je kome poznato da je jedna od +najfinijih mirodija - vanilija, zapravo orhideja s jestivima +mahunama, zapisano je u prilogu "Vanilija - kraljica mirodija" +autorice ing. Marije Kos Pogačić
objavljenom u "Gospodarskom +listu".
ZAGREB, 9. prosinca (Hina) - Malo je kome poznato da je jedna od
najfinijih mirodija - vanilija, zapravo orhideja s jestivima
mahunama, zapisano je u prilogu "Vanilija - kraljica mirodija"
autorice ing. Marije Kos Pogačić objavljenom u "Gospodarskom
listu". #L#
Domovina ove prekrasne biljke s lijepim cvjetovima i još ljepšom
aromom je istok Meksika, ističe autorica. Nitko točno ne zna kako je
staroindijansko pleme Azteka otkrilo vaniliju, no poznato je da su
"orhideju s mahunama" koristili kao lijek, afrodizijak i najzad -
parfem.
Od 16. stoljeća prava je vanilija najvažniji začin u čokoladi,
kakau, kavi i likerima, osobito u likeru od jaja. I osobite vrste
duhana aromatiziraju se vanilijom.
Za one koji ne znaju, vanilija je stanovnik tropskih šuma Meksika i
srednje Amerika. Ova orhideja je biljka penjačica čiji izdanci se
mogu "uspeti" i do deset metara visoko. Listovi su debeli, dugi
otprilike 15 centimetara i široki približno šest centimetara.
Plodovi se režu škarama kad požute.
Vanilija se zahvaljujući svom miomirisu raširila svijetom no valja
upozoriti da se danas otprilike 90 posto svjetskih potreba
podmiruje sintetičkom vanilijom. Umjetna vanilija se najčešće
koristi u kozmetičkoj industriji.
Sintetička aroma ne može se mjeriti s pravom, napominje ing.
Pogačić. Jer samo jedna mahuna prave vanilije dostaje da se
aromatizira otprilike pola kilograma šećera u prahu!
Ako želite biti zdraviji, potentniji i, naravno, mirisniji - ne
zaboravite vaniliju!
(Hina) ld ld