FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOSPODO, PJENUŠAC NE SMIJE "PUKNUTI"!

ZAGREB, 8. prosinca (Hina) - U ove predblagdanske dane spremniji +smo odvojiti nešto više za ugođaj kojim ćemo ispratiti staru +godinu. Pjenušac je u tomu nenadmašan! - piše M. Kobol u listu +"Novosti".
ZAGREB, 8. prosinca (Hina) - U ove predblagdanske dane spremniji smo odvojiti nešto više za ugođaj kojim ćemo ispratiti staru godinu. Pjenušac je u tomu nenadmašan! - piše M. Kobol u listu "Novosti". #L# Šampanjac - čak i naziv tog pića sadrži u sebi šum mjehurića u čaši. Ne zna se točno otkada se čovjek sladi tim zlaćanim pićem, jer već starorimski pjesnik Vergilije pjeva o vinu koje se pjeni, ali smatra se da je prava proizvodnja pjenušava vina započela u 17. stoljeću. "Brate, sada pijem zvijezde!" uzviklnuo je opat don Qudarto kada mu je slijepi benediktinac Dominique (Dom) Perignon ponudio svoje vino koje je peckalo po jeziku. Taj znameniti trenutak zbio se 1668. godine u benediktinskom samostanu Hautviller kod Reimsa u Francuskoj, u vinogradarskoj pokrajini Champagne. Šampanjac je ubrzo postao simbolom otmjenosti, i tako je ostalo sve do danas. Šampanjcem su kršteni transatlantici, automobilističke utrke, kazališne i filmske premijere... Ime je zaštićeno i smiju ga nositi samo pjenušava vina iz Champagne. U ostalim francuskim pokrajinama i drugdje po svijetu pjenušcima se daju drugi nazivi. Takve Francuzi nazivaju "vins mousseux". Hrvatski naziv je "pjenušac", slovenski "peneče vino", njemački "sekt", talijanski "spumante", engleski "sparkling wine"... Izvorni šampanjac mješavina je vina triju plemenitih sorata grožđa: crnog i bijelog pinota, koji mu daju snagu i svježinu, te chardonnaya kojemu duguje osobit miris i okus. Od 1965. godine može se govoriti i o nešto ozbiljnijoj tradiciji proizvodnje pjenušaca u Hrvata. Pjenušac naprosto zahtijeva ritual otvaranja! Nakon što ste čep oslobodili staniola i žičice, bocu nagnite pod kutom od 45 stupnjeva, držeći desnom rukom čep, a lijevom grlić. Čvrsto držeći čep, bocu plako okrećite tako da nestrpljivom ugljičnom dioksidu - CO2, omogućite polagani izlazak. Pjenušac ne smije "puknuti"! Ohlađen na 6 do 9 Celzijevih stupnjeva i serviran u duguljastim čašama tankih nožica i prozirnih stijenki predstavljat će pravu svečanost osjetilima. (Hina) ld ld

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙