ZAGREB, 8. prosinca (Hina) - U ove predblagdanske dane spremniji +smo odvojiti nešto više za ugođaj kojim ćemo ispratiti staru +godinu. Pjenušac je u tomu nenadmašan! - piše M. Kobol u listu +"Novosti".
ZAGREB, 8. prosinca (Hina) - U ove predblagdanske dane spremniji
smo odvojiti nešto više za ugođaj kojim ćemo ispratiti staru
godinu. Pjenušac je u tomu nenadmašan! - piše M. Kobol u listu
"Novosti". #L#
Šampanjac - čak i naziv tog pića sadrži u sebi šum mjehurića u čaši.
Ne zna se točno otkada se čovjek sladi tim zlaćanim pićem, jer već
starorimski pjesnik Vergilije pjeva o vinu koje se pjeni, ali
smatra se da je prava proizvodnja pjenušava vina započela u 17.
stoljeću.
"Brate, sada pijem zvijezde!" uzviklnuo je opat don Qudarto kada mu
je slijepi benediktinac Dominique (Dom) Perignon ponudio svoje
vino koje je peckalo po jeziku. Taj znameniti trenutak zbio se 1668.
godine u benediktinskom samostanu Hautviller kod Reimsa u
Francuskoj, u vinogradarskoj pokrajini Champagne.
Šampanjac je ubrzo postao simbolom otmjenosti, i tako je ostalo sve
do danas. Šampanjcem su kršteni transatlantici, automobilističke
utrke, kazališne i filmske premijere... Ime je zaštićeno i smiju ga
nositi samo pjenušava vina iz Champagne.
U ostalim francuskim pokrajinama i drugdje po svijetu pjenušcima se
daju drugi nazivi. Takve Francuzi nazivaju "vins mousseux".
Hrvatski naziv je "pjenušac", slovenski "peneče vino", njemački
"sekt", talijanski "spumante", engleski "sparkling wine"...
Izvorni šampanjac mješavina je vina triju plemenitih sorata
grožđa: crnog i bijelog pinota, koji mu daju snagu i svježinu, te
chardonnaya kojemu duguje osobit miris i okus. Od 1965. godine može
se govoriti i o nešto ozbiljnijoj tradiciji proizvodnje pjenušaca u
Hrvata.
Pjenušac naprosto zahtijeva ritual otvaranja! Nakon što ste čep
oslobodili staniola i žičice, bocu nagnite pod kutom od 45
stupnjeva, držeći desnom rukom čep, a lijevom grlić. Čvrsto držeći
čep, bocu plako okrećite tako da nestrpljivom ugljičnom dioksidu -
CO2, omogućite polagani izlazak. Pjenušac ne smije "puknuti"!
Ohlađen na 6 do 9 Celzijevih stupnjeva i serviran u duguljastim
čašama tankih nožica i prozirnih stijenki predstavljat će pravu
svečanost osjetilima.
(Hina) ld ld