WASHINGTON, 3. prosinca (Hina/AFP) - Dijeta na bazi voća i povrća, +kako bi se smanjila količina masnoća, smanjuje i opasnost od pojave +bolesti srca i krvožilnog sustava, mnogo djelotvornije od +vitaminskih dodataka, pišu američki
znanstvenici u časopisu +"Circulation".
WASHINGTON, 3. prosinca (Hina/AFP) - Dijeta na bazi voća i povrća,
kako bi se smanjila količina masnoća, smanjuje i opasnost od pojave
bolesti srca i krvožilnog sustava, mnogo djelotvornije od
vitaminskih dodataka, pišu američki znanstvenici u časopisu
"Circulation". #L#
Istraživanje je ekipa dr. Edgara Millera s Baltimorskog
sveučilišta "Johns Hopkins" provela na 123 pacijenta, a rezultati
pokazuju da ta vrsta dijete omogućuje ograničavanje ateroskleroze,
pojave u kojoj dolazi do oksidiranja lipida, masnoća koje stvaraju
čepove u arterijama i izazivaju srčani ili moždani udar.
Antioksidanti, prisutni u voću i povrću, puno su djelotvorniji pri
sprječavanju ateroskleroze nego antioksidanti u vitaminskim
dodacima, kažu voditelji istraživanja.
"Ovo istraživanje donosi dodatnu znanstvenu potporu onima koji
preporučuju pojačanu konzumaciju voća i povrća te smanjivanje
masnoća u cilju sprječavanja pojave bolesti srca i krvožilnog
sustava koju izaziva ateroskleroza", kaže Miller.
Prema statističkim podacima Američke kardiološke udruge,
koronarne bolesti uzrokovale su u SAD-u 1995. godine smrt 481.287
osoba. To je i glavni uzrok smrti odraslih osoba u SAD-u.
(Hina) rug bnš