FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEĆER PRIDONOSI STARENJU

WASHINGTON, 26. studenoga (Hina/Reuters) - Štakori koji +konzumiraju veliku količinu prirodnog šećera poznatog kao fruktoza +stare, izgleda, brže nego ostali štakori - a isto bi moglo vrijediti +i za ljude koji jedu previše slatkiša, objavili su izraelski +istraživači.
WASHINGTON, 26. studenoga (Hina/Reuters) - Štakori koji konzumiraju veliku količinu prirodnog šećera poznatog kao fruktoza stare, izgleda, brže nego ostali štakori - a isto bi moglo vrijediti i za ljude koji jedu previše slatkiša, objavili su izraelski istraživači.#L# Fruktoza, koja je prirodni sastojak meda i voća, često se koristi u hrani, od sokova do jogurta. No, iako je slatki okus fruktoze popularan, šećer može uzrokovati bore i zdravstvene probleme, tvrde istraživači. Dr. Moshe Werman i Boaz Levi s "Techniona" - izraelskog Tehnološkog instututa - laboratorijskim su štakorima davali velike količine fruktoze. Štakori koji su bili podvrgnuti ovom načinu prehrane, napisali su istraživači u izvješću objavljenom u časopisu "Journal of Nutrition", pokazivali su promjene u kolagenu u koži i kostima. Kolagen, vlaknasti protein koji se nalazi u veznom tkivu, kostima i hrskavici, u tijelu ima vezivnu ulogu. Gubitak kolagena jest ono što uzrokuje vješanje kože i duboke bore u starijih osoba. Isto bi moglo vrijediti i za ljude, iako to još nije dokazano, kazao je Werman. "Amerikanci jedu sve više prerađene hrane kao što su gazirana pića, razna peciva i kolači, konzervirano voće, džemovi i mliječni proizvodi koji sadrže fruktozu", kazao je Werman. Druga istraživanja su pokazala kako visoki unos fruktoze može utjecati na način prerade glukoze u tijelu i otpor na inzulin - što mogu biti važni čimbenici u sklonosti dijabetesu. (Hina) car bnš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙