WASHINGTON, 26. studenoga (Hina/Reuters) - Štakori koji +konzumiraju veliku količinu prirodnog šećera poznatog kao fruktoza +stare, izgleda, brže nego ostali štakori - a isto bi moglo vrijediti +i za ljude koji jedu previše slatkiša,
objavili su izraelski +istraživači.
WASHINGTON, 26. studenoga (Hina/Reuters) - Štakori koji
konzumiraju veliku količinu prirodnog šećera poznatog kao fruktoza
stare, izgleda, brže nego ostali štakori - a isto bi moglo vrijediti
i za ljude koji jedu previše slatkiša, objavili su izraelski
istraživači.#L#
Fruktoza, koja je prirodni sastojak meda i voća, često se koristi u
hrani, od sokova do jogurta. No, iako je slatki okus fruktoze
popularan, šećer može uzrokovati bore i zdravstvene probleme,
tvrde istraživači.
Dr. Moshe Werman i Boaz Levi s "Techniona" - izraelskog Tehnološkog
instututa - laboratorijskim su štakorima davali velike količine
fruktoze.
Štakori koji su bili podvrgnuti ovom načinu prehrane, napisali su
istraživači u izvješću objavljenom u časopisu "Journal of
Nutrition", pokazivali su promjene u kolagenu u koži i kostima.
Kolagen, vlaknasti protein koji se nalazi u veznom tkivu, kostima i
hrskavici, u tijelu ima vezivnu ulogu. Gubitak kolagena jest ono
što uzrokuje vješanje kože i duboke bore u starijih osoba.
Isto bi moglo vrijediti i za ljude, iako to još nije dokazano, kazao
je Werman.
"Amerikanci jedu sve više prerađene hrane kao što su gazirana pića,
razna peciva i kolači, konzervirano voće, džemovi i mliječni
proizvodi koji sadrže fruktozu", kazao je Werman.
Druga istraživanja su pokazala kako visoki unos fruktoze može
utjecati na način prerade glukoze u tijelu i otpor na inzulin - što
mogu biti važni čimbenici u sklonosti dijabetesu.
(Hina) car bnš