DALLAS, 19. studenoga (Hina/AFP) - Sok od grožđa jednako je +djelotvoran kao i crno vino pri smanjivanju opasnosti od bolesti +srca, prema rezultatima istraživanja objavljenog na kongresu +Američke kardiološke udruge u
Dallasu.
DALLAS, 19. studenoga (Hina/AFP) - Sok od grožđa jednako je
djelotvoran kao i crno vino pri smanjivanju opasnosti od bolesti
srca, prema rezultatima istraživanja objavljenog na kongresu
Američke kardiološke udruge u Dallasu. #L#
Znanstvenici su promatrali ponašanje krvnih tjelešaca koja
sudjeluju pri stvaranju ugrušaka u otopini koja je sadržavala sok
od grožđa i onoj u kojoj toga soka nije bilo.
U otopini sa sokom od grožđa stvaranje ugrušaka bilo je do 30 posto
manje, a krvna tjelešca su ispustila tri puta više dušičnog oksida.
Ta kemijska tvar proširuje žile i ograničava stvaranje ugrušaka
sprječavajući aglutinaciju trombocita.
Osim toga, trombociti u otopini sa sokom od grožđa oslobodili su 55
posto manje slobodnih radikala, molekula kisika koje djeluju na
kolesterol zbog čega on postaje još opasniji.
Napokon, kao i crno vino, sok od grožđa sadrži flavonoid, tvar za
koju se vjeruje da ima antioksidantska svojstva i da sprječava
negativne posljedice djelovanja trombocita.
Voditeljica istraživanja dr. Jane Freedman iz Medicinskog centra
Sveučilišta "Georgetown" iz Washingtona priznaje da crno vino
povoljno djeluje zbog istih razloga. "Ali alkohol sprječava
stvaranje ugrušaka tek u dosta velikim količinama, dovoljnima da
čovjek bude pijan".
Naprotiv, "samo konzumiranje crnog grožđa nema isti učinak kao sok
od toga grožđa, zato što se ne koriste isti sastojci, a
koncentracija flavonoida povećava se pri proizvodnji soka",
zaključuje dr. Freedman.
(Hina) rug bnš