DALLAS, 16. studenoga (Hina/Reuters) - Svježe voće i povrće, a ne +vitaminski pripravci, najbolja je obrana od srčanih bolesti, +kazali su istraživači.
DALLAS, 16. studenoga (Hina/Reuters) - Svježe voće i povrće, a ne
vitaminski pripravci, najbolja je obrana od srčanih bolesti,
kazali su istraživači.#L#
Visoka razina homocisteina, čini se, povezana je s rizikom od
srčanih bolesti, a tri vitamina - folna kiselina, B6 i B12 mogu
sniziti njegovu razinu.
Iz Američke udruge za srce (AHA) tvrde kako je još prerano ljudima
preporučivati uzimanje vitaminskih pripravaka radi smanjivanja
toga rizika.
Dr. Ronald Krauss iz Nacionalnog laboratorija "Lawrence Berekley"
iz Berkeleya u Kaliforniji i njegovi kolege iz Odbora za
nutricionistiku ispitivali su rezultate nekoliko istraživanja o
vezi homocisteina i srčanih bolesti.
U samo šest od 11 provedenih ispitivanja pokazala se jasna veza
između razine homocisteina i srčanih bolesti.
"Sve dok ne budemo imali čvrste dokaze, umjesto pripravaka, radije
bismo preporučili povećani unos povrća, voća, mahunarki i
integralnih žitarica", kazao je Krauss.
Ta je hrana bogata B vitaminima i posebice folnom kiselinom, te može
umanjiti i rizik od urođenih mana ako je trudnice obilno uzimaju.
AHA već preporučuje barem pet obroka na dan te hrane jer ona
umanjuju i rizik od visokoga krvnog tlaka te srčanih bolesti
uopće.
Krauss je istaknuo kako rezultati ispitivanja upućuju na to da je
homocistein neovisan čimbenik rizika. To znači da visoka razina
homocisteina, čak i ako osoba ima normalni krvni tlak, normalnu
razinu kolesterola i ako nema prekomjernu tjelesnu težinu, ipak
može upućivati na povećani rizik od srčanih bolesti.
(Hina) car bnš