FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: SUSTAV HACCP I U HRVATSKIM HOTELSKIM I UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

ZAGREB, 27. listopada (Hina) - Kodeks za jamčenje neškodljivosti +namirnica u hotelima i ugostiteljskim objektima, koji je izradila +zagrebačka tvrtka Ekotours, a po narudžbi Hrvatske gospodarske +komore (HGK), predstavlja uvod i pripremu za uvođenje novog sustava +u te objekte. Sustav se naziva HACCP (Hazard Analyisis Critical +Control Points - Analiza opasnosti ključnih procesa u proizvodnji +namirnica) i sada njegova primjena ulazi u drugu etapu - predstavit +će se u hrvatskim hotelskim i ugostiteljskim objektima, rekao je +direktor Sektora za turizam i ugostiteljstvo HGK Adalbert Humski. +
ZAGREB, 27. listopada (Hina) - Kodeks za jamčenje neškodljivosti namirnica u hotelima i ugostiteljskim objektima, koji je izradila zagrebačka tvrtka Ekotours, a po narudžbi Hrvatske gospodarske komore (HGK), predstavlja uvod i pripremu za uvođenje novog sustava u te objekte. Sustav se naziva HACCP (Hazard Analyisis Critical Control Points - Analiza opasnosti ključnih procesa u proizvodnji namirnica) i sada njegova primjena ulazi u drugu etapu - predstavit će se u hrvatskim hotelskim i ugostiteljskim objektima, rekao je direktor Sektora za turizam i ugostiteljstvo HGK Adalbert Humski. #L# Spomenuti se sustav već desetak godina primjenjuje u zemljama Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kanadi, Japanu i Australiji, a uvodi se i u hrvatsko zakonodavstvo. Već se primjenjuje u prehrambenoj tvrtki Podravka, tvornici Magdalena, a po njemu radi i zagrebački hotel Sheraton. Prema riječima Adalberta Humskog, primjena sustava HACCP-a i njegova Kodeksa, bit će predstavljena u studenome u hotelskim i ugostiteljskim objektima hrvatskih županija. Taj je sustav već prihvatila Krapinsko-zagorska županija. Novim sustavom HACCP-a mikrobiološka se neškodljivost namirnica jamči tehnologijom pripreme, kontrolom procesa, razvojem tehnologije i nadzorom sustava. Sve postojeće mikrobiološke opasnosti po potrošača unaprijed su analizirane, a tehnološki proces proizvodnje i "dizajn proizvoda" tako su oblikovani da je rizik od infekcije ili od otrovanja potrošača zanemariv. Tako, primjerice, ako želimo biti sigurni da proizvod od mljevenog mesa ne sadrži štetne bakterije, to ne možemo ustanoviti povremenim ispitivanjem uzoraka gotovog proizvoda. Pri pečenju se mora kontrolirati temperatura u sredini mesa, a time se može ustanoviti da takav način pečenja osigurava poželjnu temperaturu koja će uništiti štetne bakterije. Kodeks HACCP-a detaljno određuje pravila dobave, pripreme, pohrane i potrošnje namirnica kako bi se mogla jamčiti njihova kakvoća i neškodljivosti za zdravlje gostiju. Kodeks određuje i uvjete za okoliš (prostorije i opremu) u kojem se namirnice čuvaju, pripremaju i uživaju. (Hina) splj sbo

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙