FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RASPRAVA O POLOŽAJU HRVATSKE PREHRAMBENE INDUSTRIJE

ZAGREB, 23. listopada (Hina) - Dugogodišnje odsustvo osmišljene i konzistentne politike u agraru, te nedostatak primjerenih stručnjaka za prehrambenu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, neki su od uzroka neusklađenosti primarne poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Ocijenili su to, uz ostalo, stručnjaci i predstavnici prehrambenih, konditorskih i mesnih tvrtki, raspravljajući danas o položaju i značenju hrvatske prehrambene industrije i hrvatskom prehrambenom proizvodu.
ZAGREB, 23. listopada (Hina) - Dugogodišnje odsustvo osmišljene i konzistentne politike u agraru, te nedostatak primjerenih stručnjaka za prehrambenu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, neki su od uzroka neusklađenosti primarne poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Ocijenili su to, uz ostalo, stručnjaci i predstavnici prehrambenih, konditorskih i mesnih tvrtki, raspravljajući danas o položaju i značenju hrvatske prehrambene industrije i hrvatskom prehrambenom proizvodu.#L# Upozorili su da prerada hrane počiva u velikoj mjeri na uvezenim sirovinama i tehnološki zaostaje, a da problem predstavlja i trend smanjenja količine stoke za klanje. Raspravu je, na zagrebačkom Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, u namjeri stručnog doprinosa sustavnom promišljanju strategije gospodarskog razvoja, organizirala Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Hrvatsko društvo za sustave. U sklopu prerađivačke industrije, na proizvodnju hrane i pića otpada 25 posto, i jedna je od glavnih oslonaca u hrvatskom gospodarstvu, čulo se u raspravi. "Podravka", koja je jedna od najvećih izvoznika, glavninu sirovina potrebnih za proizvodnju prisiljena je uvoziti, jer ih nema na hrvatskom tržištu. Primjerice, sol pretežno uvozi (70 posto potrebnih količina) kao i polovinu potrebnih količine šećera, dok u potpunosti uvoze glutamate, kukuruzni škrob i mlijeko u prahu, upozoreno je. Stručnjaci iz "Podravke" ističu kako je za stvaranje "hrvatskog prehrambenog proizvoda" potrebno oživotvoriti originalnu ideju, ali i potrebnu komunikaciju između potrošača i proizvođača. Takav proizvod mora biti stalno dostupan potrošaću na policama trgovine, bez obzira je li tvornica uspjela naplatiti svoja potraživanja od trgovine. Konditorska industrija (industrija slatkiša) u ukupnom izvozu sudjeluje sa 10 posto, ali je i ona tehnološki zaostaje, iako ima visoku razinu znanja i iskustva zaposlenih stručnjaka, rekao je predstavnik "Kraša". Današnje teško stanje u klaonicama i proizvodnji mesa, proizlaze iz preobrazbe u vlasničkim odnosima i iz nasljeđenih teškoća iz bivšeg sustava. Ukupna proizvodnja mesa u Hrvatskoj se smanjuje, a to se smanjenje ogleda posebice kod proizvodnje goveda, koja je od 1991. do danas, prepolovljena (sa 46.000 tona na 24.000t), a smanjenje proizvodnje očituje se i kod svinja. (Hina) bma ln 231638 MET oct 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙