BRUXELLES, 14. listopada (Hina) - Europljani imaju povjerenje u kakvoću sira, svježeg voća i pekarskih proizvoda, a klone se industrijski pripremljenih i smrznutih jela, piše Eurofocus, glasilo Europske komisije, prema podacima iz
ankete "Eurobarometrea".
BRUXELLES, 14. listopada (Hina) - Europljani imaju povjerenje u
kakvoću sira, svježeg voća i pekarskih proizvoda, a klone se
industrijski pripremljenih i smrznutih jela, piše Eurofocus,
glasilo Europske komisije, prema podacima iz ankete
"Eurobarometrea". #L#
Poslije "kravljeg ludila", krijumčarenja hormona za uzgoj teladi,
svinjske kuge i lošeg ulja, kakav je stav Europljana prema kakvoći
hrane? Na proljeće ove godine, njihovo povjerenje u namirnice dosta
se razlikovalo, ovisno o vrsti proizvoda, ali i o državi o kojoj je
riječ. U cjelini, najviše povjerenja imaju u kruh, a najmanje u
"industrijsku" hranu.
Osamdeset osam posto anketiranih na području Europske unije
izjavilo je da imaju povjerenje u kakvoću kruha i pekarskih
proizvoda. Četiri petine anketiranih vjeruje da su sir i svježe
voće koje kupuju kvalitetni, a više od tri četvrtine anketiranih
jednako misli u vezi sa svježim mlijekom i svježim povrćem i jajima
(njih 73 posto), dok svježa riba uživa malo manje povjerenja (69
posto).
Veće neslaganje postoji u vezi sa svježim mesom, budući da ga 60
posto anketiranih smatra sigurnim za prehranu, a njih 34 posto kaže
upravo suprotno. Gotovo isti je rezultat ankete i kad je riječ o
duboko smrznutoj hrani: 58 posto anketiranih je 'za', a njih 34
posto 'protiv'. Još manje povjerenja ulijevaju konzerve: 52 posto
anketiranih drži da su kvalitetne, a njih 40 posto vjeruje da nisu.
Ggotova jela izazivaju najviše nepovjerenja (49 posto
anketiranih), a vjeruje im 39 posto anketiranih.
Kad je riječ o europskom prosjeku, najviše povjerenja u spomenute
prehrambene proizvode imaju Šveđani (84 posto), Nizozemci i
Britanci, a najmanje Grci, Nijemci i Portugalci.
(Hina) rug bnš
140550 MET oct 98