BRUXELLES, 12. listopada (Hina/Reuters) - Odbor znanstvenika Europske unije prvi je put odbio prihvatiti usjev dobiven genetskim inženjeringom, kazao je glasnogovornik tog odbora u četvrtak.
BRUXELLES, 12. listopada (Hina/Reuters) - Odbor znanstvenika
Europske unije prvi je put odbio prihvatiti usjev dobiven genetskim
inženjeringom, kazao je glasnogovornik tog odbora u četvrtak.#L#
Znanstveni odbor za biljke Europskog povjerenstva objavio je kako
"ozbiljno sumnja" u bezopasnost krumpira s visokim udjelom škroba
koji je razvila nizozemska tvrtka "Avebe", a otporan je na klinički
važan antibiotik amikacin.
Odbor je objavio da bi takav usjev svoje genetski promijenjene
osobine mogao prenijeti na ostale vrste koje nisu dovoljno
ispitane.
Potrebno je ispitati moguće posljedice prenošenja gena s genetski
modificiranih biljaka na ljude, životinje i okoliš kako bi se moglo
utvrditi je li genetski promijenjen krumpir bezopasan, istaknuli
su znanstvenici.
Sami krumpiri nisu namijenjeni ljudskoj prehrani, njihov je škrob
namijenjen proizvodnji druge hrane te prehrani životinja.
Genetski inženjering je u 15-članoj Europskoj uniji prijeporno
pitanje. Nekoliko skupina za pitanja okoliša i konzumaciju hrane te
mnoge vlade u Europskoj uniji zabrinute su zbog posljedica koje
mogu uzrokovati genetski modificirani organizmi (GMO).
Oni koji se zauzimaju za genetski inženjering tvrde kako su novi
usjevi dobri za okoliš jer se njima može dobiti više proizvoda s
manje pesticida, herbicida i vode.
Protivnici ističu kako bi ti usjevi mogli "potkopati" organski
uzgoj uništavajući bezopasne kukce i štetočine, zatim uzrokovati
otpornost ljudi i životinja na antibiotike i prenijeti svoju
otpornost na herbicide na manje poželjne biljke.
(Hina) car bnš
120248 MET oct 98