FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽITARICE - PRIMARNI IZVOR VITAMINA I MINERALA ZA DJECU

CHICAGO, 7. listopada (Hina/AP) - Američkim vladinim istraživanjem utvrđeno je kako su žitarice koje jedu za doručak, američkoj djeci glavni izvor važnih vitamina i minerala, što nije nužno i dobro.
CHICAGO, 7. listopada (Hina/AP) - Američkim vladinim istraživanjem utvrđeno je kako su žitarice koje jedu za doručak, američkoj djeci glavni izvor važnih vitamina i minerala, što nije nužno i dobro.#L# Djeca jedu obogaćene žitarice umjesto voća i povrća bogatih vitaminima koji sadrže i vlakna i sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, kazala je Amy Subar, istraživač i nutricionist iz Nacionalnog instituta za rak. Njezina su otkrića objavljena u listopadskom izdanju časopisa "Pediatrics" Američke akademije za pedijatriju. Otkrića pokazuju koliko malo hrane koja sadrži prirodne hranjive tvari djeca jedu. Subarova je kazala kako žitarice nisu nužno nezdrave. Zapravo su obogaćene žitarice među hranjivijom hranom koju djeca jedu. "Samo se ne bismo trebali zavaravati da djeca iz tih žitarica dobijaju sve ono što im je potrebno", rekla je Subar. Istraživanjem kojim je obuhvaćeno 4008 djece u dobi između 2 i 18 godina ispitano je 20 vrsta hrane koju su konzumirali u razdoblju između 1989. i 1991. Žitarice su bile primarni izvor vitamina A, željeza i folne kiseline. Folna kiselina, dokazano je, umanjuje rizik od određenih vrsta raka. Istraživači su otkrili i to da su žitarice treći po važnosti izvor cinka i magnezija. Oni nisu došli do zaključka imaju li djeca nutricionistički uravnoteženu prehranu, no otkrića upućuju na to kako je moguće da njihova prehrana nije uravnotežena. Tako su se, primjerice, zaslađena pića našla na drugom mjestu kao izvor ugljikohidrata, odmah nakon kruha. Visoko masna hrana kao što su kolači i keksi našla se među prvih 10 izvora vitamina E, proteina, vlakana, kalcija i željeza. Gail Frank, kalifornijska dijetetičarka i glasnogovornica Američke udruge za dijetetiku, kazala je kako roditelji ne bi trebali prestati svojoj djeci za doručak servirati žitarice nego ih potaknuti da ih jedu s voćem ili čašom prirodnog soka. (Hina) car bnš 070255 MET oct 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙