FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VOĆE I POVRĆE ZA DOBAR RAD MOZGA

WASHINGTON, 4. listopada (Hina/AFP) - Redovita konzumacija voća i povrća sprječava, barem je tako kod štakora, prirodno opadanje moždanih funkcija koje se javlja sa starenjem, pišu američki znanstvenici u "Journal of Neuroscience".
WASHINGTON, 4. listopada (Hina/AFP) - Redovita konzumacija voća i povrća sprječava, barem je tako kod štakora, prirodno opadanje moždanih funkcija koje se javlja sa starenjem, pišu američki znanstvenici u "Journal of Neuroscience". #L# Istraživanjem koje je provela ekipa iz američkoga Saveznog odjela za poljodjelstvo dokazano je da su štakori koji su osam mjeseci dobivali hranu bogatu jagodama, špinatom i E-vitaminom mnogo manje pogođeni starenjem od onih koji su jeli uobičajenu hranu. Ta vrsta prehrane - salata od špinata i pola litre soka od jagoda na dan - smanjila je smetnje pri učenju i koordinaciji pokreta tih glodavaca te usporila slabljenje njihova pamćenja, objašnjavaju voditelji istraživanja. Prema njihovu mišljenju, ta hrana sadržava znatne količine antioksidanata, a čini se da oni štite mozak štakora od djelovanja slobodnih radikala, nestabilnih molekula kisika koje pri spajanju s ostalim molekulama oštećuju ili uništavaju moždane stanice na koje su vezane. "Prehrana bogata voćem i povrćem mogla bi se pokazati vrlo važnom za zaštitu mozga i smanjivanje slabljenja funkcionalnih i kognitivnih sposobnosti koje se javlja sa starenjem", zaključuje voditelj istraživanja dr. James Joseph. "Najnovija su istraživanja vrlo važna zato što se bave proučavanjem veze između prehrane i neurologije", kaže dr. Joseph Coyle s Medicinskog fakulteta Sveučilišta "Harvard" (Massachusetts). "Na tom je području do sada učinjeno vrlo malo." Voće, povrće i E-vitamin već su poznati po svojim učincima u sprječavanju nekih vrsta raka i bolesti krvožilnog sustava. (Hina) rug bnš 040047 MET oct 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙