WASHINGTON, 4. listopada (Hina/AFP) - Redovita konzumacija voća i povrća sprječava, barem je tako kod štakora, prirodno opadanje moždanih funkcija koje se javlja sa starenjem, pišu američki znanstvenici u "Journal of
Neuroscience".
WASHINGTON, 4. listopada (Hina/AFP) - Redovita konzumacija voća i
povrća sprječava, barem je tako kod štakora, prirodno opadanje
moždanih funkcija koje se javlja sa starenjem, pišu američki
znanstvenici u "Journal of Neuroscience". #L#
Istraživanjem koje je provela ekipa iz američkoga Saveznog odjela
za poljodjelstvo dokazano je da su štakori koji su osam mjeseci
dobivali hranu bogatu jagodama, špinatom i E-vitaminom mnogo manje
pogođeni starenjem od onih koji su jeli uobičajenu hranu.
Ta vrsta prehrane - salata od špinata i pola litre soka od jagoda na
dan - smanjila je smetnje pri učenju i koordinaciji pokreta tih
glodavaca te usporila slabljenje njihova pamćenja, objašnjavaju
voditelji istraživanja.
Prema njihovu mišljenju, ta hrana sadržava znatne količine
antioksidanata, a čini se da oni štite mozak štakora od djelovanja
slobodnih radikala, nestabilnih molekula kisika koje pri spajanju
s ostalim molekulama oštećuju ili uništavaju moždane stanice na
koje su vezane.
"Prehrana bogata voćem i povrćem mogla bi se pokazati vrlo važnom za
zaštitu mozga i smanjivanje slabljenja funkcionalnih i kognitivnih
sposobnosti koje se javlja sa starenjem", zaključuje voditelj
istraživanja dr. James Joseph.
"Najnovija su istraživanja vrlo važna zato što se bave proučavanjem
veze između prehrane i neurologije", kaže dr. Joseph Coyle s
Medicinskog fakulteta Sveučilišta "Harvard" (Massachusetts). "Na
tom je području do sada učinjeno vrlo malo."
Voće, povrće i E-vitamin već su poznati po svojim učincima u
sprječavanju nekih vrsta raka i bolesti krvožilnog sustava.
(Hina) rug bnš
040047 MET oct 98