LONDON, 29. rujna (Hina/Reuters) - U osoba koje piju vino postoji manja opasnost za razvoj određenih vrsta raka nego u ljudi koji konzumiraju istu količinu piva ili drugih alkoholnoh pića, objavili su ovih dana danski
liječnici.
LONDON, 29. rujna (Hina/Reuters) - U osoba koje piju vino postoji
manja opasnost za razvoj određenih vrsta raka nego u ljudi koji
konzumiraju istu količinu piva ili drugih alkoholnoh pića,
objavili su ovih dana danski liječnici.#L#
Alkoholna pića imaju kancerogena svojstva koja povećavaju
vjerojatnost od bolesti raka gornjeg dijela probavnog sustava, no
grožđe sadrži sastojak pod imenom 'resveratrol' koji poništava
štetna svojstva.
"Umjerena konzumacija vina vjerojatno ne povećava rizik od raka
gornjeg dijela probavnog sustava, dok umjerena konzumacija piva i
ostalih alkoholnih pića ovaj rizik povećava u znatnoj mjeri",
napisao je dr. Morten Gronbaek u izvješću objavljenom u časopisu
"The British Medical Journal".
Gronbaek i kolege s Instituta za preventivnu medicinu u Kopenhagenu
ispitivali su više od 28.000 muškaraca i žena tijekom više od 13
godina kako bi utvrdili odnos između tipova alkoholnih pića i raka
gornjeg dijela probavnog sustva.
Otkrili su da u osoba koje piju samo pivo i ostala alkoholna pića
postoji veća opasnost od raka nego u osoba koje ne piju alkohol ili
onih koje piju samo vino.
"Vino sadrži nekoliko sastojaka za koje je moguće da sadrže
antikancerogena svojstva koja djeluju lokalno, usporedo s mogućim
učinkom etanola (alkohola)", dodao je Gronbaek.
"Za jedan od tih sastojaka - 'resveratrol', nedavno je u pokusnom
istraživanju dokazano kako sprječava pojavu i razvoj tumora".
Znanstvenici znaju da alkohol usporava sintezu proteina. "Jedna od
posljedica ovoga jest sprječavanje mehanizma obnavljanja stanica,
što može dovesti do malignih promjena", rekao je Abi Berger,
znanstveni urednik časopisa "British Medical Journal",
komentirajući istraživanje.
(Hina) car bnš
290425 MET sep 98