WASHINGTON, 24. rujna (Hina/AFP) - Prehrana u kojoj ima mnogo voća, povrća i žitarica omogućuje smanjivanje opasnosti od moždane kapi, osobito kod osoba s visokim krvnim tlakom, piše američki časopis "Circulation".
WASHINGTON, 24. rujna (Hina/AFP) - Prehrana u kojoj ima mnogo voća,
povrća i žitarica omogućuje smanjivanje opasnosti od moždane kapi,
osobito kod osoba s visokim krvnim tlakom, piše američki časopis
"Circulation". #L#
"Taj korisni učinak vjerojatno je uzrokovan visokom količinom
kalija u toj hrani, ali i drugih elemenata u voću i povrću koji bi
mogli pridonijeti smanjivanju opasnosti od moždane kapi", objasnio
je glavni voditelj istraživanja dr. Albert Ascherio sa Sveučilišta
"Harvard" (Massachusetts).
Voditelji istraživanja su, osmogodišnjim praćenjem 43.738 ljudi
bez problema s krvožilnim sustavom, primijetili da su oni koji u
organizam unose veće količine kalija za 38 posto manje izloženi
opasnosti od pojave moždane kapi od onih u čijoj ga je hrani bilo
manje.
To se posebno dobro primjećuje kod osoba koje pate od visokog krvnog
tlaka, budući da je kod njih prijelaz na hranu bogatu kalijem za 60
posto smanjio opasnost od moždane kapi.
Kalija najviše ima u rajčicama, špinatu, bananama i narančama.
Svake godine oko 700.000 osoba u SAD-u pretrpi moždanu kap koja se
očituje naglim prekidom dotoka krvi u mozak. Ta je bolest, s više od
150.000 mrtvih godišnje, treći uzrok smrtnosti među odraslim
Amerikancima.
(Hina) rug bnš
240413 MET sep 98