FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VOĆE, POVRĆE I ŽITARICE PROTIV MOŽDANE KAPI

WASHINGTON, 24. rujna (Hina/AFP) - Prehrana u kojoj ima mnogo voća, povrća i žitarica omogućuje smanjivanje opasnosti od moždane kapi, osobito kod osoba s visokim krvnim tlakom, piše američki časopis "Circulation".
WASHINGTON, 24. rujna (Hina/AFP) - Prehrana u kojoj ima mnogo voća, povrća i žitarica omogućuje smanjivanje opasnosti od moždane kapi, osobito kod osoba s visokim krvnim tlakom, piše američki časopis "Circulation". #L# "Taj korisni učinak vjerojatno je uzrokovan visokom količinom kalija u toj hrani, ali i drugih elemenata u voću i povrću koji bi mogli pridonijeti smanjivanju opasnosti od moždane kapi", objasnio je glavni voditelj istraživanja dr. Albert Ascherio sa Sveučilišta "Harvard" (Massachusetts). Voditelji istraživanja su, osmogodišnjim praćenjem 43.738 ljudi bez problema s krvožilnim sustavom, primijetili da su oni koji u organizam unose veće količine kalija za 38 posto manje izloženi opasnosti od pojave moždane kapi od onih u čijoj ga je hrani bilo manje. To se posebno dobro primjećuje kod osoba koje pate od visokog krvnog tlaka, budući da je kod njih prijelaz na hranu bogatu kalijem za 60 posto smanjio opasnost od moždane kapi. Kalija najviše ima u rajčicama, špinatu, bananama i narančama. Svake godine oko 700.000 osoba u SAD-u pretrpi moždanu kap koja se očituje naglim prekidom dotoka krvi u mozak. Ta je bolest, s više od 150.000 mrtvih godišnje, treći uzrok smrtnosti među odraslim Amerikancima. (Hina) rug bnš 240413 MET sep 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙