WASHINGTON, 6. srpnja (Hina/UPI) - Istraživanje, rezultati kojega su objavljeni u časopisu "Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine", upućuje na to da su rajčice jako zdrave.
WASHINGTON, 6. srpnja (Hina/UPI) - Istraživanje, rezultati kojega
su objavljeni u časopisu "Proceedings of the Society for
Experimental Biology and Medicine", upućuje na to da su rajčice
jako zdrave.#L#
Rezultati ističu da sastojak rajčice - likopen, antioksidans,
pomaže u borbi protiv bolesti.
Ti ansioksidansi povezani su sa smanjenim rizikom od nekoliko
tipova raka.
"Sad znamo da se više tisuća slučajeva raka može spriječiti
prehranom", kazao je John Weisburger, viši član Američke
zdravstvene zaklade (American Health Foundation), koja je
sponzorirala Međunarodni simpozij o ulozi likopena u prevenciji
bolesti.
"Konzumacija rajčica, kao i proizvoda od rajčica, dobar je način za
smanjenje rizika od kroničnih bolesti."
Tijelo ne proizvodi likopen i on se u tijelo unosi isključivo
konzumacijom namirnica koje ga sadržavaju. "Prerađeno voće i
povrće, kao što su proizvodi od rajčice, imaju ključnu ulogu u
preventivnoj prehrani", kazala je Clare Hasler, izvršna
direktorica Zdravstvenog programa o funkcionalnim namirnicama
(Functional Foods for Health Program) na Sveučilištu Illinoisa.
(Hina) car bnš
060337 MET jul 98