PEKING, 16. lipnja (Hina) - Jedan je kineski seljak otkrio tehnologiju dobivanja jestivog ulja iz sjemenki čaja, čime bi sjemenke, koje su uzgajivači čaja do sada bacali, mogle postati jeftina sirovina za proizvodnju tog važnog
prehrambenog artikla.
PEKING, 16. lipnja (Hina) - Jedan je kineski seljak otkrio
tehnologiju dobivanja jestivog ulja iz sjemenki čaja, čime bi
sjemenke, koje su uzgajivači čaja do sada bacali, mogle postati
jeftina sirovina za proizvodnju tog važnog prehrambenog
artikla.#L#
Po njegovoj računici, budući da se u Kini plantaže čaja prostiru na
1,4 milijuna hektara, godišnje bi se, kad se ostavi količina
sjemena potrebna za sjetvu, za proizvodnju ulja moglo iskoristiti
do osamsto milijuna tona sjemenki čaja.
Iako su kineski seljaci dugo pokušavali tiještenjem dobiti ulje iz
sjemenki čaja, ono je uvijek bilo crno i gorko, za razliku od nove
tehnologije koja u čisto fizičkom procesu, dakle opet tiještenjem,
iz sto kila sjemenki daje 14 kilograma ukusnog, providno žutog
ulja.
Izumitelj korisne tehnologije, i sam uzgajivač čaja u pokrajini
Zhejiang (Džeđiang), uskoro će, kako piše agencija Xinhua
(Hsinhua), svoj proizvod ponuditi tržištu i to po cijeni od 80 do 90
juana za kilogram (oko 10 do 11 dolara). Visoku cijenu svojeg ulja
izumitelj opravdava visokom investicijom u osmogodišnji rad na
novoj tehnologiji, te iznimnom kakvoćom proizvoda.
Po ocjeni službi nadležnih za kvalitetu proizvoda, njegovo je ulje
u koječemu bolje od najboljih kineskih jestivih ulja: uspješno
eliminira nezasićene masne kiseline, a osim toga uopće ne sadrži
kolesterol.
(Hina) mer br
160018 MET jun 98