FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOĆ14./15. "FAST FOOD" BRŽE ZAČEPLJUJE ARTERIJE

WASHINGTON, 15. lipnja (Hina/Reuters) - Potrošnja 'fast fooda' mogla bi skratiti put do začepljenih arterija, izvijestili su istraživači prošlog tjedna.
WASHINGTON, 15. lipnja (Hina/Reuters) - Potrošnja 'fast fooda' mogla bi skratiti put do začepljenih arterija, izvijestili su istraživači prošlog tjedna.#L# Ne samo da su hamburgeri, pomfrit i pizza puni masti - puni su najgore vrste masti - one oksidirane, otkrili su Ilona Staprans i njezini kolege s VA Medicinskog centra u San Franciscu. Može se činiti očito, no Stapransova je kazala kako do sada nitko nije ispitao oksidirane masti u živih životinja kako bi se utvrdilo ono što nalaže logika. Njezina je ekipa zečevima davala hranu s visokom razinom kolesterola, u kojoj su trećinu kalorija činile masti - što je nešto niža količina masti nego ona u prosječnoj prehrani na Zapadu. No, kod polovice zečeva pet posto tih masti bile su oksidirane masnoće koje se nalaze u mesu, mliječnim proizvodima, jajima i prerađenoj hrani. Masti oksidiraju kada dođu u dodir sa slobodnim radikalima - nestabilnim, nabijenim molekulama koje se nalaze u krvi i koje uzrokuju oštećenja tkiva i gena. "Prerada hrane, posebice sušenje, potiče oksidaciju kolesterola. Oksidiranog kolesterola ima u različitim vrstama hrane, posebice u mliječnim proizvodima, jajima, mesu i ribi", napisali su istraživači u izvješću objavljenom u časopisu "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology". Pekarski proizvodi izrađeni od jaja i maslaca također su puni oksidiranog kolesterola. Kada slobodni radikali oksidiraju masti, one se pretvaraju u naslage koje prekrivaju unutrašnjost arterija. Nakon samo tri mjeseca prehrane u kojoj je bilo oksidiranog kolesterola, u arterijama zečeva bilo je dvostruko više masnih pruga nego kod ostalih zečeva. U njih su pronađene više razine kolesterola, posebice "lošeg" kolesterola - LDL-a, koji je povezan s bolestima srca. "Zapadnjačka prehrana ima mnogo proizvoda koji sadržavaju oksidirani kolesterol, a naši rezultati upozoravaju da ta hrana može biti rizičan čimbenik za arterosklerozu", stoji u izvješću. "Uz popularnu prženu hranu i široko rasprostranjenu industriju 'fast fooda', oksidirane su masti česte u prehrani na Zapadu i mogu pridonijeti pojavi srčanih bolesti", dodala je Stapransova u izjavi koju je izdala "American Heart Association". Mnogi znanstvenici vjeruju da vitamini i ostale hranjive tvari iz voća i povrća mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Vlada i većina nutricionista preporučuju više svježeg voća i povrća. (Hina) car bnš 150147 MET jun 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙