WASHINGTON, 15. lipnja (Hina/Reuters) - Potrošnja 'fast fooda' mogla bi skratiti put do začepljenih arterija, izvijestili su istraživači prošlog tjedna.
WASHINGTON, 15. lipnja (Hina/Reuters) - Potrošnja 'fast fooda'
mogla bi skratiti put do začepljenih arterija, izvijestili su
istraživači prošlog tjedna.#L#
Ne samo da su hamburgeri, pomfrit i pizza puni masti - puni su
najgore vrste masti - one oksidirane, otkrili su Ilona Staprans i
njezini kolege s VA Medicinskog centra u San Franciscu.
Može se činiti očito, no Stapransova je kazala kako do sada nitko
nije ispitao oksidirane masti u živih životinja kako bi se utvrdilo
ono što nalaže logika.
Njezina je ekipa zečevima davala hranu s visokom razinom
kolesterola, u kojoj su trećinu kalorija činile masti - što je nešto
niža količina masti nego ona u prosječnoj prehrani na Zapadu. No,
kod polovice zečeva pet posto tih masti bile su oksidirane masnoće
koje se nalaze u mesu, mliječnim proizvodima, jajima i prerađenoj
hrani.
Masti oksidiraju kada dođu u dodir sa slobodnim radikalima -
nestabilnim, nabijenim molekulama koje se nalaze u krvi i koje
uzrokuju oštećenja tkiva i gena.
"Prerada hrane, posebice sušenje, potiče oksidaciju kolesterola.
Oksidiranog kolesterola ima u različitim vrstama hrane, posebice u
mliječnim proizvodima, jajima, mesu i ribi", napisali su
istraživači u izvješću objavljenom u časopisu "Arteriosclerosis,
Thrombosis and Vascular Biology".
Pekarski proizvodi izrađeni od jaja i maslaca također su puni
oksidiranog kolesterola.
Kada slobodni radikali oksidiraju masti, one se pretvaraju u
naslage koje prekrivaju unutrašnjost arterija.
Nakon samo tri mjeseca prehrane u kojoj je bilo oksidiranog
kolesterola, u arterijama zečeva bilo je dvostruko više masnih
pruga nego kod ostalih zečeva. U njih su pronađene više razine
kolesterola, posebice "lošeg" kolesterola - LDL-a, koji je povezan
s bolestima srca.
"Zapadnjačka prehrana ima mnogo proizvoda koji sadržavaju
oksidirani kolesterol, a naši rezultati upozoravaju da ta hrana
može biti rizičan čimbenik za arterosklerozu", stoji u izvješću.
"Uz popularnu prženu hranu i široko rasprostranjenu industriju
'fast fooda', oksidirane su masti česte u prehrani na Zapadu i mogu
pridonijeti pojavi srčanih bolesti", dodala je Stapransova u
izjavi koju je izdala "American Heart Association".
Mnogi znanstvenici vjeruju da vitamini i ostale hranjive tvari iz
voća i povrća mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u
tijelu. Vlada i većina nutricionista preporučuju više svježeg voća
i povrća.
(Hina) car bnš
150147 MET jun 98