LONDON, 1. lipnja (Hina/Reuters)- Znanstvenici bi, zahvaljujući otkriću britanskih istraživača, uskoro mogli genetičkim inženjeringom doći do biljaka koje bi mogle proizvoditi više vitamina C i tako povećati njihovu hranjivu
vrijednost.
LONDON, 1. lipnja (Hina/Reuters)- Znanstvenici bi, zahvaljujući
otkriću britanskih istraživača, uskoro mogli genetičkim
inženjeringom doći do biljaka koje bi mogle proizvoditi više
vitamina C i tako povećati njihovu hranjivu vrijednost.#L#
Nicholas Smirnoff i znanstvenici sa Sveučilišta u Exeteru otkrili
su način biosinteze, odnosno ključ po kojemu biljke proizvode taj
vitamin, poznat po svojim antikancerogenim svojstvima i
sposobnosti da ojača imunološki sustav i pomogne u obrani od
prehlade i gripe.
"Dalekosežno gledajući, to znači da genetičkim inženjeringom, ako
ljudi to žele, možemo dobiti biljke koje će imati promijenjeni
sastav vitamina C i potencijalno blagotvorne učinke u prehrani
čovjeka, a same će se moći oduprijeti različitim nepogodama koje
inače smanjuju urod", kazao je predavač Smirnoff.
"Dok nismo došli do našeg otkrića, to nije bilo moguće izvesti, ali
sada možemo utvrditi i koji su geni uključeni u proces."
Smirnoff i kolege, čiji su rezultati istraživanja objavljeni u
znanstvenom časopisu "Nature", nadaju se da će u sljedećih godinu
dana početi s eksperimentima za genetičko povećavanje sadržaja
vitamina C u voću i povrću.
Vitamin C ili L-askorbinska kiselina važan je za metabolizam, no
ljudima je potreban izvor vitamina C iz biljaka ili tableta jer im
nedostaje jedan od enzima za sintezu vitamina.
Genetičkim inženjeringom biljaka koje bi proizvodile više vitamina
C znanstvenici bi mogli smanjiti potrebu za umjetnim izvorima tog
vitamina i istodobno poboljšati opskrbu ljudi vitaminom u nekim
dijelovima svijeta koji ga sada iz biljaka ne dobivaju dovoljno.
"Biljke će jednostavno sadržavati više vitamina C pa ćete svoju
dnevnu dozu dobiti jedući manju količinu", kazao je Smirnoff.
(Hina) car bnš
010411 MET jun 98