FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: ZAGREBAČKI HOTEL INTER-CONTINENTAL - EKO HOTEL

ZAGREB, 2. travnja (Hina) - "Zagrebački Inter-Continental (IC) je od samog početka poslovanja prije 27 godina, bio svjestan svoje moralne obveze da učini nešto u eko-pogledu, pa je 1990. godine započeo s pionirskim pothvatom izrade Ekološkog priručnika za branšu, tj. hotelsku industriju" rekla je direktorica obuke toga hotela Renata Lichtberger na nedavnom skupu na temu "Ekologija je business" održanom u organizaciji vodeće studentske neprofitne organizacije AISCEC-Zagreb na Ekonomskom fakultetu.
ZAGREB, 2. travnja (Hina) - "Zagrebački Inter-Continental (IC) je od samog početka poslovanja prije 27 godina, bio svjestan svoje moralne obveze da učini nešto u eko-pogledu, pa je 1990. godine započeo s pionirskim pothvatom izrade Ekološkog priručnika za branšu, tj. hotelsku industriju" rekla je direktorica obuke toga hotela Renata Lichtberger na nedavnom skupu na temu "Ekologija je business" održanom u organizaciji vodeće studentske neprofitne organizacije AISCEC-Zagreb na Ekonomskom fakultetu.#L# Kako je hotelska industrija servisna, tj. rade "ljudi za ljude", postavljeni su izuzetno visoki standardi usluga (prema gostu) proizvoda-hotela. U Ekološkom priručniku IC određeno je kako se zapravo treba gospodariti otpadom, korištenjem resursa (svi hoteli imaju velike praonice, kemijske čistione, rashladne uređaje, koriste električnu energiju i vodu), a nastao je u suradnji sa drugim stručnjacima iz hotelijerstva. IC je osnovao veliko "Vijeće za zaštitu okoliša", i unatrag godinu i pol primijenio 90 posto svega propisanog, napravio "Studiju gospodarenja okolišom" i dobio nagradu za eko-hotel u Hrvatskoj. Velik je značaj komunikacije tog hotela i s partnerima i s gostima, pa se postižu značajni rezultati na području zaštite okoliša. Primjerice, aktivno se radi na očuvanju prirodnih izvora energije (gašenje plina u kuhinji istog časa kad posuda nije na kuhalu, obostrano fotokopiranje, gašenje svjetla i dr.), to ne utječe na visinu kakvoće usluga, a postižu se maksimalne uštede. Na području komunikacije IC je prisutan na svim razninama, a na lokalnoj razini obučava djelatnike o ekološkim aspektima - 427 profesionalaca rade na tim aktivnostima. Cilj je razvrstavanje otpada po kategorijama - staklo, bio-otpad, papir i slično. U hotelu su postavljene oglasne ploče preko kojih se komunicira, i tako se nastoji smanjiti otpad. Zbrinjavanje gradskog otpada (ZGO) je izradio koncept gospodarenja otpadom zajedno s djelatnicima hotela, a taj bi model trebao biti uzor i svim drugim hotelima. Postavljena su dva osnovna zahtjeva. Prvo, što je više moguće smanjiti količinu otpada, a ako ga ima, onda ga iskoristiti sekundarno. Otpad koji se ne može izbjeći odlaže se u 11 skupina. Najviše otpada proizvede kuhinja (50 posto od ukupnog i 50 tona godišnje) i pospremanje soba. U kuhinji se odvojeno sakuplja otpad u kante koje su na dohvat ruke, a ostaci od jela koji čine 10 posto otpada, služe kao stočna hrana. Zeleni ostaci hrane odvajaju se za kompost. Druga vrsta korisnog otpada su papir i karton, koji se prešaju i recikliraju, a čine 20 posto ukupnog otpada. Stare baterije i staro ulje čine dva posto ukupnog otpada, a sakupi ih se oko četiri tone godišnje, odlažu se u posebne kontejnere. Spremanjem soba prikupi se 23 posto od ukupnog otpada u hotelu, a na licu mjesta se odvajaju novine i papir, staklo i plastika, dok se neiskorišteni sapun upotrebaljava kasnije za pranje hodnika. Nekorisni otpad sakuplja se u posebne vreće i kasnije odvozi. Tako se od 220 tona godišnjeg otpada u hotelu IC na smetlište odvozi oko 60 tona. Inter-Continental je inače dobio regionalnu nagradu lanaca hotela IC za ekološku brigu prema okolišu, a cilj im je, kako kažu, dobivanje prve nagrade. (Hina) sm vl 021050 MET apr 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙