OPATIJA, 27. veljače (Hina) - Analize razvoja domaćeg turističkog proizvoda pokazuju da njegov dosadašnji rast nije na adekvatan način pratio sve veće potrebe i interese gostiju. U posljednje je vrijeme uočljiv sve veći raskorak
između ključnih karakteristika naše turističke ponude i potražnje sve probirljivijeg svjetskoga tržišta, kazao je Desimir Bošković sa Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča na 34. znanstvenom skupu hrvatskih agronoma u Opatiji.
OPATIJA, 27. veljače (Hina) - Analize razvoja domaćeg turističkog
proizvoda pokazuju da njegov dosadašnji rast nije na adekvatan
način pratio sve veće potrebe i interese gostiju. U posljednje je
vrijeme uočljiv sve veći raskorak između ključnih karakteristika
naše turističke ponude i potražnje sve probirljivijeg svjetskoga
tržišta, kazao je Desimir Bošković sa Instituta za poljoprivredu i
turizam iz Poreča na 34. znanstvenom skupu hrvatskih agronoma u
Opatiji. #L#
Na seoski se turizam u razvijenim zemljama, kao novi trend i
moderan oblik odmora i rekreacije, gleda kao na jedan od
značajnijih pokretača gospodarskog rasta te korištenja svih
vrijednosti sela.
Ekološki sve svjesniji turisti širom svijeta kreiraju i nameću
novu turističku potražnju, kojoj se neminovno mora prilagoditi i
hrvatska turistička ponuda. Već odavno svima je postalo jasno da
turistički proizvod "Sunce i more" sve više zastarjeva, a traži se
aktivan odmor i neposredan kontakt s prirodom i lokalnim
stanovništvom, rekao je Bošković.
Seoski turizam, kao selektivni oblik turizma, prava je prilika
za revitalizaciju zemljišnih površina, stambenog i gospodarskih
prostora na selu.
Istra u cjelini, smatra Bošković, a posebice mjesta bliža
obali mora, imaju dobre uvjete za razvoj seoskog turizma, tj.
kombinaciju boravka na selu uz aktivno sudjelovanje u brojnim
radovima te kupanje.
Od ukupno 282 tisuće hektara poljoprivrednih površina u Istri
otprilike 60 posto je obradivo. Postoje i veliki neiskorišteni
stambeni prostori, čija udaljenost od mora nije veća od 30
kilometara, a čak 18 tisuća istarskih poljoprivrednih domaćinstava
moglo bi se, mišljenja je Bošković, baviti tim oblikom turizma.
Seoski bi turizam, uz ostalo, omogućio razvoj postojećih, ali
i posve novih obrta, a revitalizirao bi i obogatio već pomalo
zapuštene povijesne vrijednosti Istre, kazao je Bošković.
(Hina) mk sbo
271201 MET feb 98