FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: MOGUĆNOSTI POLJODJELSKE PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

OPATIJA, 26. veljače (Hina) - Hrvatska ima povoljne prirodne uvjete i raspolaže dovoljnim proizvodnim resursima za podmirenje domaćih potreba za poljoprivrednim proizvodima, no, unatoč tome, neodgovarajuća struktura poljodjelske proizvodnje izaziva manjak ili višak pri proizvodnji pojedinih proizvoda, kazao je jedan od autora studije "Bilančani prikaz stanja i mogućnosti proizvodnje poljodjelskih proizvoda u Hrvatskoj" Damir Kovačić na 34. znanstvenom skupu hrvatskih agronoma koji se održava u Opatiji od 25. do 28. veljače.
OPATIJA, 26. veljače (Hina) - Hrvatska ima povoljne prirodne uvjete i raspolaže dovoljnim proizvodnim resursima za podmirenje domaćih potreba za poljoprivrednim proizvodima, no, unatoč tome, neodgovarajuća struktura poljodjelske proizvodnje izaziva manjak ili višak pri proizvodnji pojedinih proizvoda, kazao je jedan od autora studije "Bilančani prikaz stanja i mogućnosti proizvodnje poljodjelskih proizvoda u Hrvatskoj" Damir Kovačić na 34. znanstvenom skupu hrvatskih agronoma koji se održava u Opatiji od 25. do 28. veljače.#L# To stvara nedostatnu ponudu i povećava uvoz ili, pak, povećava ponudu iznad potražnje, smanjujući cijene i dohodak proizvođača, pri čemu se u oba slučaja domaći poljodjelski resursi neracionalno koriste. Temeljno obilježje hrvatskog tržišta poljoprivrednih proizvoda je neuravnoteženost potrošnje i proizvodnje. Nakon raspada bivše Jugoslavije domaća je proizvodnja suočena s viškovima plave ribe, ribljih konzervi, vina, krušnih žita, duhana, kukuruza, mesa, peradi i krumpira. Na drugoj strani, uz tradicionalni manjak južnog voća, biljnih ulja, šećerne repe i ovčjeg mesa, pojavio se i manjak mliječnih prerađevina, kontinentalnog voća i povrća, te svinjskog i goveđeg mesa. Rat i njegove posljedice, liberalizacija domaćeg tržišta te prelazak na tržišno gospodarstvo smanjili su proizvodnju gotovo svih poljodjelskih proizvoda te povećali uvoz i negativni saldo hrvatske vanjsko-trgovinske razmjene. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je u razmjeni poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima zabilježen manjak od 465,33 milijuna američkih dolara. Stupanj samodostatnosti, odnosno pokrivenosti potrošnje domaćom proizvodnjom, premašuje 100 posto kod pšenice, kukuruza, vina i pilećeg mesa, dok je kod svih ostalih poljodjelskih proizvoda potrošnja veća od proizvodnje. Na temelju spomenute studije, koju je za potrebe hrvatske Vlade izradio Zavod za marketing u poljoprivredi i Zavod za ekonomiku poljoprivrede i agrarne sociologije pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu, proizvodnju strateških proizvoda do razine samodostatnosti, pa i veću, moguće je povećati promjenom strukture upotrebe resursa, podizanjem tehnološke razine proizvodnje te poticajnim mjerama agrarne politike. Po Kovačićevim riječima, postojeći proizvodni kapaciteti nisu ograničavajući činitelj podmirenja domaće potrošnje, već njihovo neracionalno korištenje. Nadalje, samo dio tih kapaciteta odgovara najvišim tehnološkim standardima, dok ostali ne zadovoljavaju ni minimalne zakonske uvjete. Rezultati te studije prvi su korak u određivanju željene razine domaće proizvodnje, koja je rezultat potreba i proizvodnih mogućnosti, ali i političkih, gospodarskih i socijalnih procjena. Po Kovačićevim riječima, pri donošenju tih procjena treba uvažavati i zahtjeve međunarodne zajednice, odnosno ispuniti uvjete za pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i drugim svjetskim gospodarskim i političkim asocijacijama, što hrvatska Vlada ističe kao jedan od strateških ciljeva globalne gospodarske politike. (Hina) mk sbo 261205 MET feb 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙