FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VINO SMANJUJE VJEROJATNOST SMRTI OD SVIH UZROKA DO 30 POSTO

PARIZ, 22. veljače (Hina/AP) - Francuski znanstvenik koji je svijetu pokazao kako je vino dobro za srce sada je otkrio nešto novo: dvije do tri čaše vina na dan smanjuju vjerojatnost smrti od bilo kojeg uzroka do 30 posto. "Oduvijek sam u to vjerovao", kazao je Serge Renaud, rezultati čijeg istraživanja su u srijedu objavljeni u časopisu "Epidemiology". "Vino ne samo da štiti od srčanih bolesti, nego i od većine oblika raka." Renaudovo ispitivanje na 34.000 sredovječnih muškaraca koji žive u istočnoj Francuskoj ide u prilog onome što postalo poznato kao "francuski paradoks": Francuzi koji jedu mnogo zasićenih masnoća ipak žive dugo. Rezultati su isti za pušače, nepušače te bivše pušače, a razlike nema ni među bijelim i plavim ovratnicima. Nedavno provedena ispitivanja u SAD-u pokazala su kako ispijanje gotovo bilo koje vrste alkoholnog pića može sniziti učestalost smrti smanjujući opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Renaud, pak, smatra kako vino djeluje protiv ostalih srčanih bolesti i raka zbog antioksidativnog djelovanja sastojaka polifenola u grožđu. "Vino je razrijeđeni oblik alkohola, što je važno za tijelo, i - ako se pije umjereno u vrijeme obroka, lako se apsorbira." Ipak, nakon četvrte čaše na dan, upozorava Renaud, vino ima suprotan učinak na učestalost smrtnosti. Iako štiti srce, pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik od raka i bolesti jetre. "Odrastajući u okolici Bordeauxa, instinktivno naslućujete da je vino blagotvorno", kazao je Renaud. "Moji su djedovi i bake i njihovi prijatelji živjeli 80 ili 90 godina. Znao sam da mora postojati poseban razlog." (Hina) car bnš 220122 MET feb 98

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙