WASHINGTON, 9. siječnja (Hina/Reuters) - Voće i povrće sadrže velike količine "dobre soli" koja pomaže u borbi protiv visokog krvnog tlaka i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, izvijestili su istraživači s kalifornijskog
sveučilišta u San Franciscu.
WASHINGTON, 9. siječnja (Hina/Reuters) - Voće i povrće sadrže
velike količine "dobre soli" koja pomaže u borbi protiv visokog
krvnog tlaka i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara,
izvijestili su istraživači s kalifornijskog sveučilišta u San
Franciscu. #L#
Dr. Curtis Morris je na čelu istreaživačke skupine s kalifornijskog
sveučilišta proveo ispitivanja učinaka različitih vrsta soli na
visinu krvnog pritiska. Američki stručnjaci su ispitali učinak ne
samo obične stolne soli, odnosno natrij klorida, nego i kalij
klorida, poznatijeg u svakodnevnom žargonu kao "lagana sol", te
biljnih soli kao što su kalij bikarbonat i kalij citrat. Otkrili su
da bi kloridni dio soli mogao biti krivcem za porast krvnog tlaka.
Kalijeve soli koje ne sadrže klorid, pokazalo je ispitivanje,
smanjivale su krvni tlak u štakora, te učestalost moždane kapi u
pokusnih životinja. Istraživači su izjavili kako njihova
ispitivanja pokazuju da klorid u natrijevom kloridu može poništiti
sve dobre učinke natrija. Dr. Morris je izjavio kako se kalijeve
soli koje ne sadrže klorid mogu koristiti za liječenje visokog
krvnog tlaka. Obilna konzumacija voća i povrća koje sadrži tzv
"dobre soli" umanjenuje rizik obolijevanja od srčanih bolesti i
raka.
(Hina) car ld
090355 MET jan 98