FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KONZERVANS ZA HRANU - SNAŽAN ANTIBIOTIK

NEW YORK, 20. prosinca (Hina/Reuters) - Konzervans koji je u širokoj uporabi za sireve i drugu vrstu hrane vrlo je jak antibiotik, pokazalo je istraživanje. To bi se otkriće moglo pokazati više nego korisnim jer sve više bakterija postaje otporno na poznate antibiotike, izvješćuju znanstvenici.
NEW YORK, 20. prosinca (Hina/Reuters) - Konzervans koji je u širokoj uporabi za sireve i drugu vrstu hrane vrlo je jak antibiotik, pokazalo je istraživanje. To bi se otkriće moglo pokazati više nego korisnim jer sve više bakterija postaje otporno na poznate antibiotike, izvješćuju znanstvenici. #L# Poznat pod nazivom nizin Z, taj je konzervans proizvod mikroba koji kisele mlijeko. Budući da nije opasan za ljude, nizin se upotrebljava za održavanje hrane svježom. Istraživačka ekipa koju vodi dr. Eefjan Breukink sa Sveučilišta u Utrechtu (Nizozemska) otkrila je da nizin uništava bakterije slično kao snažan antibiotik vankomicin. Oba ciljaju lipid II, tvar koja se nalazi u staničnoj membrani nekih bakterija. Nizin ubija bakterije koristeći se lipidom II za probijanje stanične membrane, zbog čega iz stanice cure osnovne molekule. Iako djeluje kao moćno antibakterijsko sredstvo, nizin nije jednako učinkovit u kombinaciji s vankomicinom jer oba ciljaju lipid II, izvješćuju istraživači u časopisu "Science". Kad je riječ o nizinu, dobro je to što, za razliku od mnogih drugih antibiotika, nije pronađena vrsta bakterije koja bi bila otporna na njegovo djelovanje, iako se kao konzervans upotrebljava gotovo 50 godina, stoji u izvješću. Snaga nizina i njegova sposobnost da nadvlada otpornost bakterije znači da može postati vrlo jak antibiotik, zaključuju autori. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙