NEW YORK, 20. prosinca (Hina/Reuters) - Konzervans koji je u širokoj uporabi za sireve i drugu vrstu hrane vrlo je jak antibiotik, pokazalo je istraživanje. To bi se otkriće moglo pokazati više nego korisnim jer sve više bakterija
postaje otporno na poznate antibiotike, izvješćuju znanstvenici.
NEW YORK, 20. prosinca (Hina/Reuters) - Konzervans koji je u
širokoj uporabi za sireve i drugu vrstu hrane vrlo je jak
antibiotik, pokazalo je istraživanje. To bi se otkriće moglo
pokazati više nego korisnim jer sve više bakterija postaje otporno
na poznate antibiotike, izvješćuju znanstvenici. #L#
Poznat pod nazivom nizin Z, taj je konzervans proizvod mikroba koji
kisele mlijeko. Budući da nije opasan za ljude, nizin se
upotrebljava za održavanje hrane svježom.
Istraživačka ekipa koju vodi dr. Eefjan Breukink sa Sveučilišta u
Utrechtu (Nizozemska) otkrila je da nizin uništava bakterije
slično kao snažan antibiotik vankomicin. Oba ciljaju lipid II, tvar
koja se nalazi u staničnoj membrani nekih bakterija. Nizin ubija
bakterije koristeći se lipidom II za probijanje stanične membrane,
zbog čega iz stanice cure osnovne molekule.
Iako djeluje kao moćno antibakterijsko sredstvo, nizin nije
jednako učinkovit u kombinaciji s vankomicinom jer oba ciljaju
lipid II, izvješćuju istraživači u časopisu "Science".
Kad je riječ o nizinu, dobro je to što, za razliku od mnogih drugih
antibiotika, nije pronađena vrsta bakterije koja bi bila otporna na
njegovo djelovanje, iako se kao konzervans upotrebljava gotovo 50
godina, stoji u izvješću. Snaga nizina i njegova sposobnost da
nadvlada otpornost bakterije znači da može postati vrlo jak
antibiotik, zaključuju autori.
(Hina) car dgk