BRUXELLES, 26. studenoga (Hina/Reuters) - Razina dioksina u ispitanim uzorcima majčinog mlijeka i ljudskog tkiva bila je iznad preporučene razine, a prisutnost te opasne kemikalije u hrani trebalo bi još smanjiti, stoji u znanstvenoj
studiji objavljenoj u petak pod pokroviteljstvom Europske unije.
BRUXELLES, 26. studenoga (Hina/Reuters) - Razina dioksina u
ispitanim uzorcima majčinog mlijeka i ljudskog tkiva bila je iznad
preporučene razine, a prisutnost te opasne kemikalije u hrani
trebalo bi još smanjiti, stoji u znanstvenoj studiji objavljenoj u
petak pod pokroviteljstvom Europske unije.#L#
"Ljudi najčešće primaju dioksin kroz hranu ... 95 do 98 posto
izlaganja dioksinu je kroz hranu", navodi se u istraživanju tvrtke
AEA Technology provedenom za Europsku komisiju i britansko
ministarstvo zaštite okoliša.
Rezultati istraživanja pokazuju da razina potencijalno
kancerogenih kemikalija u ljudima ipak pada, ali je ta razina i
dalje iznad normalne. Smanjenje razine dioksina pripisuje se
naporima za smanjenje industrijske emisije dioksina i promjeni
prehrambenih navika stanovništva.
U studiji se navodi da prehrana u kojoj dominira masna hrana,
osobito masna riba, meso i mliječni proizvodi, povećava izloženost
dioksinu. "Podaci prikupljeni istraživanjem pokazuju da
izloženost beba do dva mjeseca starosti može biti između 27 i 144
puta veća nego što to preporuča Svjetska zdravstvena
organizacija", navodi se u studiji.
(Hina) dv dh